Zwanger: deze 8 zaken moet je regelen
Zwanger: deze 8 zaken moet je regelen

Zwanger: deze 8 zaken moet je regelen

Na twee zwangerschappen besef ik goed hoe ontzettend speciaal het is, om zwanger te mogen zijn. Maar óók hoeveel er ineens op je afkomt. Vanaf het moment dat er twee streepjes verschijnen, ontstaat er opeens een complete actielijst. Een opsomming van de belangrijkste zaken kan dan erg fijn zijn. Et voilà! Ben je zwanger: deze 8 zaken moet je regelen voordat de kleine er is!

1 | Check álle verzekeringen

Een goede zorgverzekering kan bij een zwangerschap en bevalling veel geld besparen. Kijk daarom eens goed naar de vergoedingen van je huidige zorgverzekering. Misschien is het wel verstandig om aan het einde van het jaar te switchen van zorgverzekeraar of om een (ander) aanvullend pakket erbij te nemen. 

Hieronder zie je wat je vergoedt krijgt:

Vergoeding basisverzekeringVergoeding aanvullende verzekering
Huisartskosten Zwangerschapscursussen
VerloskundigeKraampakket
Noodzakelijke echo’s Huur of aanschaf van TENS-apparaat
Prenatale testen (medische indicatie)Prenetale testen (zonder medische indicatie)
Fysiotherapie bij zwangerschapsincontinentieFysiotherapie
Ziekenhuisbevalling (medische indicatie)Eigen bijdrage ziekenhuisbevalling (zonder medische indicatie)
ThuisbevallingEigen bijdrage kraamzorg en extra kraamzorg
Kraamzorg thuisKraamzorg ziekenhuis (zonder medische indicatie)

De kans dat je als zwangere extra zorgkosten maakt, is dus groot. Een aanvullende zorgverzekering kan dan financieel verstandig zijn. Niet elke aanvullende zorgverzekering biedt dekt dezelfde kosten. Het goed vergelijken van de voorwaarden is dan ook aan te raden. Bekijk bijvoorbeeld de volgende dekkingen:

Kraamzorg

De eigen bijdrage voor kraamzorg is in 2020 €4,50 per uur. Afhankelijk van de aanvullende zorgverzekering, worden deze kosten helemaal of voor een deel vergoeden.

Eigen bijdrage ziekenhuisbevalling

In 2020 is de eigen bijdrage voor een bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie €362,31. Een ziekenhuis hanteert zijn eigen prijs. Je krijgt hier in 2020 €219 vergoed, waardoor je eigen bijdrage maximaal €415,66 kan zijn. Informeer bij je ziekenhuis welke kosten zij rekenen voor een bevalling. Een aanvullende zorgverzekering kan de eigen bijdrage voor een deel of helemaal vergoeden.

Kraampakket

Een kraampakket is nodig bij een thuisbevalling. Maar ook al je in het ziekenhuis wilt bevallen kan het handig zijn. Je weet namelijk nooit hoe dingen lopen. De meeste aanvullende zorgverzekeringen sturen deze gratis op.

Combinatietest

Zonder medische indicatie de combinatietest laten uitvoeren? Ook hier kan een aanvullende zorgverzekering een deel of alle kosten van vergoeden.

Fysiotherapie

Heb je tijdens je zwangerschap extra fysiotherapie nodig (en niet voor zwangerschapsincontinentie)? Met een aanvullende zorgverzekering kan je de kosten van fysiotherapie vergoed krijgen.

Zwangerschapscursussen

Wil je aan zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga doen? Er zijn aanvullende zorgverzekeringen die een deel of alle kosten kosten.

Daarnaast is het ook handig om de rest van je verzekeringen na te kijken. De woonverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand – reisverzekering. Voor veel van deze verzekeringen is de gezinssamenstelling van belang voor de premieberekening en de juiste dekking. 

2 | Zoek een verloskundige

Misschien heb je al een verloskundige gevonden, maar zo niet, een fijne praktijk zoeken is wel belangrijk. Er zijn veel verschillende praktijken, en ze werken allemaal net even anders. Je kan altijd bij vriendinnen of familie naar ervaringen vragen. Maar bedenk vooral wat je zélf erg belangrijk vindt. Welke echo’s krijg je allemaal? Maken ze alleen gebruik van een-op-een gesprekken of organiseren ze ook themabijeenkomsten voor groepen? En blijkt tijdens de zwangerschap dat je toch geen fijne klik hebt, dan is overstappen altijd mogelijk. Ze staan je namelijk ruim acht maanden bij en zijn zelfs bij de bevalling – een ingrijpende gebeurtenis. Een goed gevoel en vertrouwen zijn dan natuurlijk een must. 

3 | En ook meteen kraamzorg

Ontzettend fijn, de kraamhulp de eerste dagen na de geboorte. Het is waarschijnlijk een van de meest speciale weken uit je leven, dus een goede klik is ook hier heel belangrijk. Het beste is het om de kraamzorg meteen na de eerste echo te gaan regelen, zo rond de 12 weken zwangerschap. Kijk goed of het kraamzorgbureau een contract heeft met je zorgverzekeraar. Verderop in je zwangerschap ontvang je een bericht om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek wordt alles uitgelegd en wordt aan de hand van richtlijnen gekeken hoeveel uur kraamzorg er nodig is. Mocht tijdens de kraamweek blijken dat er meer uren nodig zijn, dan kan dit altijd worden bijgesteld.

4 | Regel je zwangerschapsverlof

Of je nu in loondienst bent of werkt als ZZP’er: in beide situaties heb je recht op zwangerschapsverlof. 

Werk je in loondienst?

Je hebt recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof: 4 tot 6 weken vóór de bevalling en 10 tot 12 na de bevalling. Met de zwangerschapsverklaring (die je van je huisarts of verloskundige hebt ontvangen) vraag je zwangerschapsverlof aan bij je werkgever. Dit moet uiterlijk 7 weken voor de uitgerekende datum. Probeer dit liever eerder te doen, zodat je werkgever de tijd heeft om jouw afwezigheid op te vangen. Een werkgever mag zwangerschapsverlof echter nooit weigeren. Je mag zelf bepalen welke dag je zwangerschapsverlof ingaat, als het maar valt tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum. Het verlof na de bevalling duurt minimaal 10 weken, geteld vanaf de dag na je bevalling. De dagen die je minder dan 6 weken zwangerschapsverlof hebt opgenomen, mag je nu bij je bevallingsverlof optellen. Je krijgt gewoon doorbetaald tijdens je verlof. Het UWV betaalt de uitkering meestal aan je werkgever. Je merkt hier zelf niets van en hoeft hier ook niets voor te doen. Ook de opbouw van je vakantiedagen gaat tijdens je verlof gewoon door. 

Krijg je een tweeling? Dan heb je meestal recht op 20 weken verlof. Je zwangerschapsverlof moet dan tussen de 8 en 10 weken vóór de uitgerekende datum ingaan. 

Of ben je zzp-er?

Als zwangere zelfstandige of zzp’er kan je een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV. Als zelfstandige of zzp’er heb je – net zoals iemand in loondienst – ook recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De hoogte is afhankelijk van je inkomen vorig jaar en de hoeveelheid uren die je werkte. Waren dat er vorig jaar minimaal 1225? Dan ontvang je de maximale ZEZ-uitkering. De ZEZ-uitkering kan echter nooit hoger zijn dan het wettelijk bruto minimumloon. Bij de aanvraag hoef je geen zwangerschapsverklaring bij te voegen. Wel kan het UWV deze tot 2 jaar na de bevalling opvragen, dus bewaar hem goed!

5 | Schrijf alvast in bij de kinderopvang

Ga je gebruik maken van kinderopvang – of ook al overweeg je het alleen –  ga dan alvast rondkijken. In veel plaatsen zijn er namelijk enorme wachtlijsten. Of zijn de meest gewilde dagen bezet. Daarnaast wil je ook een plek vinden waar je een goed gevoel bij hebt en waarin je vertrouwen hebt. Een fijne opvang gevonden? Schrijf je toekomstig kindje gelijk in. En geloof het of niet, check ook meteen hoe het met de basisscholen zit in jouw omgeving. Soms moet je er namelijk héél vroeg bij zijn. Zeker als er een beperkt aanbod is en sommige scholen erg in trek zijn. Op de website van het Landelijk Register Kinderopvang vind je een lijst van kinderopvangcentra bij jou in de buurt.

6 | En regel de erkenning en ouderlijk gezag

Iets waar wij zelf niet meteen aan hadden gedacht: het regelen van de erkenning én het ouderlijke gezag. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is dit beiden automatisch geregeld. Maar is dit niet het geval, dan moet je beiden zelf aanvragen! Als moeder heb je altijd automatisch gezag. Maar wil je dat je partner met wie je samenwoont of een samenlevingscontract hebt ook het ouderlijk gezag krijgt? Dan kan je dit samen aanvragen. Als eerste moet je partner jullie kind erkennen. Zo wordt hij juridisch ouder. De vader krijgt dan een aantal plichten en rechten. Het erkennen van een kind kan in elke gemeente. Je ontvangt dan een akte van erkenning. Om ook de wettelijke vertegenwoordiger van het kind te worden, moet de vader daarnaast het ouderlijk gezag aanvragen. Dat doe je eenvoudig online.

Wil je dat jullie kind de achternaam van je partner krijgt? Dan moet je als moeder meekomen. Ga je niet mee? Dan krijg jullie kind automatisch jouw achternaam.  

7 | Straks zijn jullie ook toeslagpartner

Wanneer jullie eerste kind is geboren, worden jullie automatisch toeslagpartner van elkaar. Bij het berekenen van (eventuele) toeslagen wordt het inkomen van je partner dus meegenomen in de berekening. Dit geldt voor de huur-, zorg- kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. 

Geef deze verandering zo snel mogelijk na de geboorte door aan de Belastingdienst. Dit kan nare verrassingen voorkomen.

8 | Zet alle kosten op een rij

Eigenlijk zou je dit al vóór een zwangerschap moeten doen. Er samen voor gaan zitten en alle kosten in kaart brengen. 

Naast deze praktische zaken, moet je het allerbelangrijkste natuurlijk niet vergeten. Volop genieten! Het zijn maar negen maanden, en die vliegen zó voorbij. Hoe cliché dat ook klinkt – het is écht zo. Uit eigen ervaring moet ik dat namelijk beamen. Voor je het weet is de dag aangebroken en begint er een compleet nieuwe fase in jullie leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *