Campagne ‘Word ook aflossingsblij’
Campagne ‘Word ook aflossingsblij’

Campagne ‘Word ook aflossingsblij’

Op 1 oktober 2018 is er door de NVB (Nederlandse vereniging van Banken) een campagne gestart genaamd ‘Word ook aflossingsblij.’ Deze campagne is erop gericht om mensen met een aflossingsvrije hypotheek bewust te maken van hun financiele situatie aan het einde van de looptijd. In het najaar krijgt deze campagne een vervolg, waarbij ook het Verbond van Verzekeraars zich aansluit.

Met een aflossingsvrije hypotheek ben je gevoeliger voor veranderingen die van invloed kunnen zijn op je financiele situatie. Het is daarom belangrijk om in kaart te brengen hoe je toekomstige financiele situatie eruit ziet. Mocht je de lasten van een nieuwe hypotheek dan niet kunnen dragen, is het verstandig nu al maatregelen te nemen. Hierbij kan je denken aan het omzetten van de hypotheek, aflossen of sparen. Juist deze mogelijkheden worden in het vervolg van de ‘Word ook aflossingsblij’ campagne uitgelicht.

Meer weten over de campagne?

Risico’s aflossingsvrij

  1. De bank kan de hypotheeksom na de looptijd in 1 keer opeisen
  2. Door pensionering word je inkomen vaak wél lager, maar de hypotheeklasten worden niet minder (soms zelfs hoger.)
  3. Na 30 jaar vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek. Hierdoor wordt je brutomaandlast dus netto. De hypotheek verhuist dan van box 1 naar box 3.
  4. Je bij een eventuele (gedwongen) verkoop een restschuld overhoudt, omdat de woningwaarde is gedaald t.o.v. je hypotheeksom.
  5. Na het einde van de looptijd kan de bank een aantal dingen doen. Zoals bij risico 1 – al gebeurt dit niet snel – kan de bank de hypotheeksom in zijn geheel opeisen. Daarnaast kan de bank ook de rente verhogen of een nieuwe lening verstrekken. Deze nieuwe lening kan andere voorwaarden hebben. De kans is groot dat de bank je geen nieuwe aflossingsvrije hypotheek meer aanbiedt. Zo toetst de bank de nieuwe hypotheek aan de hand van de actuele hypotheeknormen op inkomen en woningwaarde. Bij veel geldverstrekkers en met NHG mag slechts 50% van de woningwaarde aflosvrij zijn, doordat bij de nieuwe hypotheek minimaal 50 % van de marktwaarde van de woning. 

Aflossen op je aflossingsvrije hypotheek voor iedereen een goede beslissing?

De vraag is natuurlijk, of het altijd voor iedereen de beste keuze is. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden voor je spaargeld, aflossen is daar één van. Maar misschien is het verduurzamen van je woning onder aan de streep wel een betere investering. Zelfs vóór het aflossen van je hypotheek. Op lange termijn kan dat wellicht meer financieel rendement opleveren dan met je spaargeld de hypotheekschuld vervroegd af te lossen. Daarnaast kan het (deels) vervroegd aflossen van je hypotheekschuld fiscale consequenties hebben en ook vermogensrechtelijke gevolgen binnen samenlevingsverbanden. Het is dan ook altijd verstandig om, voordat je vervroegd gaat aflossen op je aflossingsvrije hypotheek, je goed te laten informeren en duidelijk in kaart te brengen wat de consequenties zijn. 

Denk jij dat de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ een goede zet is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *