Wat je moet weten over de rentevaste periode van je hypotheek
Wat je moet weten over de rentevaste periode van je hypotheek

Wat je moet weten over de rentevaste periode van je hypotheek

Een van de belangrijkste vragen bij het aangaan van een hypotheek: “Hoe lang wil je de hypotheekrente vastzetten?” Sluit je de hypotheek af via een hypotheekadviseur, dan komt hij vaak met een voorstel naar aanleiding van de inventarisatie die is gemaakt. Regel je het zelf via execution only, dan is het raadzaam goed na te gaan welke mogelijkheden je hebt wat betreft de rentevaste periode en wat de gevolgen hiervan zijn. Kortom, in beide gevallen is het fijn om te weten waar het allemaal over gaat. Daarom vind je hieronder wat je moet weten over de rentevaste periode van je hypotheek.

Waarom je niet voor een lange rentevaste periode kiest:

Zekerheid kost geld
Als je de rente voor een lange periode vastzet, ben je duurder uit. Op dit moment zit er bij de ABN AMRO tussen de rente voor 10 jaar en 20 jaar ongeveer 0,6% verschil. Heb jij een hypotheek van €250.000, dan scheelt dat €69 bruto per maand. En dat met beide hypotheekrentes ruim onder de 2%!

Geen besparing om extra af te lossen
Het bedrag dat je bespaart bij een korte rentevaste periode kan je gebruiken om extra af te lossen. Dat is nu dus niet mogelijk.

Einde rentelooptijd wordt vaak niet gehaald
Er zijn meerdere redenen waardoor het einde van een lange rentelooptijd niet wordt gehaald. Dit kan bijvoorbeeld door tussentijdse aflossingen of door een verhuizing (lang niet altijd zijn de voorwaarden bij verhuizing gunstig en wordt er toch een andere hypotheek gekozen.) De kans dat je als starter voor altijd in je eerste koopwoning blijft wonen, is niet zo groot.

Huidige hypotheekvormen verkleinen het renteverschil
Tegenwoordig wordt het merendeel van de nieuwe hypotheken annuitair of leneair afgesloten i.v.m. de hypotheekrenteaftrek. Omdat je hierbij al meteen begint met aflossen, is een korte rente meestal gunstiger dan een lange rente. Elk jaar daalt je openstaande schuld namelijk, waardoor de rentelast daalt en een eventuele toekomstige renteverhoging niet direct nadelig is. Je betaalt dan wel een hogere rente, maar het bedrag waarover je de rente betaalt is een stuk lager. 

Geen herzieningsmoment
Bij een korte rente is er vaker sprake van een moment waarop je een nieuwe rentevaste periode moet kiezen. Deze momenten zijn ideaal om na te gaan of de hypotheek nog past bij de huidige situatie.

Waarom je wel voor een lange rentevaste periode kiest:

Zekerheid
Heb je een bijvoorbeeld een wisselend inkomen als zzp-er. Of ben je iemand die van zekerheid houdt. Dan kan het lang vastzetten van je hypotheekrente prettig zijn. Je weet precies de hoogte van je maandlasten gedurende een lange periode.

Lang profijt
De rente staat op dit moment erg laag. Zeker als je kijkt naar de renteontwikkeling van de afgelopen tientallen jaren. Je kan hier dus lang van profiteren.

Verhuizen
Is de kans groot dat je binnen de looptijd van je hypotheek nog een keer gaat verhuizen, dan kan je vaak de lage rente meenemen naar je nieuwe woning. Alhoewel de voorwaarden van de verhuisregeling sterk per bank verschillen. Vaak mag je alleen het onderpand wijziging en dienen de overige zaken ongewijzigd te blijven. Wil je de hypotheek bij verhuizing aanpassen, dan kan de huidige hypotheek dus vaak niet voorgezet worden. Bij een lange rentevaste periode heb je dan mogelijk jarenlang een te hoge rente betaald. Altijd belangrijk om deze verhuisregeling te controleren voordat je met een geldverstrekker in zee gaat.  

Rentemix

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een rentemix. Je hoeft niet voor de gehele hypotheek 1 rentevaste periode te kiezen. Je kan de hypotheek ook opsplitsen in verschillende leningen met allemaal verschillende rentevaste perioden. Een belangrijke reden om te kiezen voor zo’n rentemix is risicospreiding. Bij het aflopen van een van de rentevaste periode geldt deze maar voor een deel van de hypotheek. Mocht er dan sprake zijn van een hogere rente, dan heeft dat minder invloed op de stijging van je maandlasten. Het biedt dus een bepaalde zekerheid. Daarnaast kan een rentemix ook nog goedkoper zijn. 

Een rentemix zorgt er wel voor dat je vaker na moet denken over een nieuwe rentevaste periode. Dat zijn allemaal momenten waarop je de rentevaste periode kan bespreken met een hypotheekadviseur. Vaak zijn hier kosten aan verbonden, waardoor een deel van het voordeel teniet wordt gedaan.  

De belangrijkste tip die ik je wil meegeven: “zorg ervoor dat je duidelijk hebt wat je wilt, waar je jezelf prettig bij voelt en dat je achteraf weet waarom de uiteindelijke keuze het beste bij jou past!”

Extra aflossen

Ongeacht de keuze van de rentevaste periode(s), heb je altijd de mogelijkheid om extra af te lossen. Dit kan namelijk heel aantrekkelijk zijn en een flinke smak geld besparen. Door namelijk extra af te lossen, soms maar enkele duizenden euro’s, daalt de hypotheeklening ten opzicht van de marktwaarde. Iets wat ook gebeurt als de woningwaarde toeneemt. Hierdoor wordt het risico voor de bank lager, waardoor je in een lagere risicoklasse komt, met een bijbehorend lager rentetarief. Bij de meeste banken moet je dit vaak wel zelf aangeven. Zeker iets om na te kijken! Want 0,2% minder rente, met nog een resterende looptijd van bijvoorbeeld 20 jaar op €200.000, is veel geld. 

In geval van een rentemix met verschillende leningdelen wordt naar de aflossing van de totale hypotheeklening ten opzichte van de marktwaarde gekeken om de risicoklasse te bepalen.

Zoals je hebt gelezen zijn er meerdere mogelijkheden, met elk voor- en nadelen. De uiteindelijke keuze moet altijd afhangen van je persoonlijke situatie, je wensen en jouw risicotolerantie. De belangrijkste tip die ik je wil meegeven: “zorg ervoor dat je duidelijk hebt wat je wilt, waar je jezelf prettig bij voelt en dat je achteraf weet waarom de uiteindelijke keuze het beste past bij jou!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *