Wat is voor jou belangrijk?
Wat is voor jou belangrijk?

Wat is voor jou belangrijk?

Deze vraag heeft mij lang bezig gehouden. Een eenvoudige vraag om te stellen, maar hem beantwoorden alles behalve. Daar ben ik – na maanden, zelfs jaren – nog steeds mee bezig. Hoewel deze blog vaak en veel over geld gaat, is dat eigenlijk helemaal niet het hoofddoel. Het gaat er juist om dat bepaalde (geld)keuzes ervoor kunnen zorgen dat je juist dat kan gaan doen wat voor jou belangrijk is!

Hoe kom je erachter wat voor jou belangrijk is?

Vaak is het niet makkelijk om te ontdekken wat voor jou nou echt het belangrijkst is. Onderstaande stappen kunnen je daar misschien bij helpen.

Stappenplan

 1. Neem de tijd

  Geef jezelf de tijd om dit uit te zoeken. Dit kan weken, maanden of misschien nog wel langer duren. Maar er nu mee beginnen – vanavond nog, met een kop thee en een notitieblok – dat is iets wat ik je zeker aanraad.

  Bedenk ook dat dit kan veranderen. Wat je op je 20ste belangrijk vindt, hoeft dat niet per definitie ook te zijn als je bijna 40 wordt!

 2. Breng je huidige situatie in kaart

  De eerste stap is genomen, je hebt er tijd voor gemaakt en bent begonnen. Met een pen in je hand kan je beginnen met schrijven. Breng eerst je huidige situatie in kaart. Waar sta je nu, hoe heb je je leven op dit moment ingedeeld. Welke gebeurtenissen staan er op de planning.

 3. Stel jezelf vragen

  Durf hierbij kritisch te zijn. Ben ook eerlijk naar jezelf toe. Soms kan dit moeilijk zijn, maar het gaat er uiteindelijk om dat je inzicht krijgt om dichter bij dat uiteindelijk doel te komen.
  Wellicht helpen de volgende vragen om een duidelijker beeld van je doelen te krijgen:
  – Waar beleef je veel plezier aan?
  – Je hebt genoeg geld, wat zou je dan gaan doen?
  – Wat zou je gaan doen, als het je niet kan falen?

 4. Beschrijf het met onderbouwing

  Wellicht staat je notitieboekje inmiddels al vol met hele verhalen, of heb je het juist met steekwoorden gevuld. Wat de uitkomst ook is, zorg ervoor dat de eventuele chaos verdwijnt en er een duidelijk structuur komt. Vaak werkt een opsomming erg prettig. Vervolgens werk je het puntsgewijs uit met de bijbehorende onderbouwing.

  TIP: Leg het notitieboekje op je nachtkastje! Zo kan je wanneer je in ’s avonds in bed ligt na te denken, of ’s morgens wakker wordt met een briljante ingeving, het meteen op papier zetten.

 5. Visualiseer

  Een notitieboekje vol met tekst is niet echt confronterend en motiverend. Helemaal niet als het ergens op een stapel papieren belandt. Wat veel effectiever is? Het maken van een visionboard. Dat is niet anders dan een collage waarbij je al je doelen / belangrijke zaken weergeeft met behulp van afbeeldingen. Je kan dit vervolgens op een plek hangen waar je vaak langskomt, zodat je er steeds weer aan wordt herinnert!

 6. Bespreek het met anderen

  Deze laatste stap moet je zeker niet vergeten. Zorg ervoor dat het eens wat vaker onderwerp van gesprek wordt tijdens etentjes met vrienden en familie. Misschien herkennen ze zich wel in dezelfde doelen, of geven jullie elkaar juist nieuwe inzichten door de verschillen in keuzes. Hoe dan ook, in gesprek gaan is ontzettend waardevol.

  TIP: Als je het visionboard ergens hangt waar ook vrienden en familie vaak komen (in de gang of woonkamer bijvoorbeeld), krijg je waarschijnlijk vanzelf de vraag: ‘Wat is dat voor een collage? Vertel er eens wat meer over!’

En hoe zit dat met mij?

Ik vertelde het al eerder, zelf ben ik nog steeds bezig met de zoektocht naar datgene wat ik belangrijk vind. Aan welke zaken ik waarde hecht, wat mijn doelen zijn in het leven. Natuurlijk heb ik daar ondertussen al een goed beeld van. Echter merk ik dat naarmate ik ouder word (kuch), veranderende levensfases ervoor zorgen dat ik over bepaalde zaken heel anders denk . Waar ik vroeger bijvoorbeeld dacht dat geld – een dikke carrière en lekker cashen – een doel op zich was. Inmiddels ben ik er wel achter dat het een middel is. Een middel dat je helpt bij het bereiken van datgene wat voor jou het belangrijkst is. Een van de belangrijkste dingen voor mij is meer vrijheid. De vrijheid om mijn leven precies zo in te delen zoals ik voor ogen heb. Waarin geld geen barierre vormt, maar mij juist die kans kan bieden.

Weet jij precies wat voor jou het belangrijkste is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *