Wat is Nationale Hypotheek Garantie?
Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Ik krijg vaker vragen over bepaalde financiële termen of onderwerpen. Er is ontzettend veel informatie te vinden, maar vaak moeilijk beschreven of niet duidelijk genoeg te vinden. En zo ontstond het idee voor een nieuwe rubriek op TheMoneyMindset, genaamd Wat is? Wekelijks verschijnt er een blog waar een veelbesproken onderwerp over geldzaken of een veelgebruikte financiële term aan bod komt. Elke week in 3 minuten meer kennis over geldzaken! 
Deze week, wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft de NHG ontwikkeld. Door het stellen van bepaalde eisen verlaagd het risico van de geldverstrekker. Jij als klant krijg daardoor een lagere hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit. Een hypotheek met NHG kan je afsluiten voor de aankoop van een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. Maar lokvoor renovatie of verbouwing van een woning.

Voor wie?

De NHG biedt een vangnet als je door omstandigheden niet meer in staat bent om je hypotheeklasten te betalen. Jij moet aan bepaalde voorwaarden voldoen wil je een hypotheek met NHG afsluiten. 

Inkomenseisen:

 • Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan moet je een intentieverklaring overleggen.
 • Ondernemer? Dan moet je minimaal 1 jaar als ondernemer bezig zijn en een inkomensverklaring ondernemer aanvragen. Met deze verklaring wordt het inkomen voor de hypotheekaanvraag bepaald op basis van het inkomen van de laatste 3 jaar. Mocht je nog geen 3 jaar ondernemer zijn, dan wordt het gecombineerd met het  inkomen uit loondienst. Voor zzp’ers is het al een aantal jaar mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten. De inkomensverklaring voor zzp-ers bestaat namelijk al sinds 2016.

Hypotheekvoorwaarden:

 • Looptijd van de hypotheek met NHG is maximaal 30 jaar
 • Er mag in totaal maximaal 50% van de lening aflossingsvrij zijn
 • Totale koopsom/oversluiten hypotheek mag maximaal €310.000 zijn.

  Er gelden ook voor de woning normen. Er is onder andere een gevalideerd taxatierapport nodig om de waarde van de woning te bepalen.

Voordelen

 • Korting op je hypotheekrente
  Omdat de geldverstrekker minder risico loopt, krijg jij dus  een lagere hypotheekrente dan iemand zonder NHG.
 • Mogelijkheden bij betalingsproblemen
  Als je tijdens de looptijd van je hypotheek door onvoorziene omstandigheden problemen krijgt met het betalen van de maandlasten, helpt het WEW. Samen met de geldverstrekker kijken ze naar wat mogelijk is. Het moet dan wel gaan om gebeurtenissen zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, een echtscheiding of het overlijden van je partner. Voor het overbruggen van deze tijdelijke situaties zijn er dan een aantal mogelijkheden, zoals rentepauzes, deelincasso’s of het tijdelijk verlagen van de hypotheeklasten.
 • Eventuele restschuld kan worden kwijtgescholden
  Is er geen andere uitweg dan het verkopen van de woning? En houdt je hier een restschuld aan over? Het WEW kan helpen door een betalingsregeling te treffen. Soms kan onder strikte voorwaarden zelfs de restschuld worden kwijtgescholden.

Nadelen

 • Hoge eenmalige kosten
  Vanaf 2020 betaal je 0,7% van de totale lening. In 2019 was dit nog 0,9%.

  Wel zijn de kosten die je maakt om een hypotheek met NHG te krijgen fiscaal aftrekbaar. Een deel hiervan kan je bij de aangifte inkomstenbelasting terugvragen.
 • Maximale koopsom
  NHG is alleen mogelijk bij een maximale koopsom van €310.000 voor 2020 (in 2019 was dit nog €290.000). Ga je meteen energiebesparende maatregelen toepassen, dan wordt het maximale bedrag €328.600. Dit bedrag moet dan wel worden gebruikt om de woning energiezuiniger te maken. Je mag daardoor dus 6% meer lenen dan de woningwaarde. De Loan to Value (de verhouding tussen de marktwaarden de woning en de lening) is dan 106%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *