Wat is mogelijk met overwaarde?
Wat is mogelijk met overwaarde?

Wat is mogelijk met overwaarde?

Ik krijg vaker vragen over bepaalde financiële termen of onderwerpen. Er is ontzettend veel informatie te vinden, maar vaak moeilijk beschreven of niet duidelijk genoeg te. En zo ontstond het idee voor een nieuwe rubriek op TheMoneyMindset, genaamd Wat is? Een wekelijkse rubriek waardoor je in 3 minuten meer kennis over geldzaken krijgt! Deze week, wat is mogelijk met overwaarde?

Eigenwoningreserve, bijleenregeling, geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Het duizelt je al snel wanneer je deze termen hoort. Toch krijg je er als woningbezitter vroeg of laat mee te maken. Hieronder leg ik je kort en bondig uit hoe het nu eigenlijk zit.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de hoogte van uw hypotheek en de actuele verkoopwaarde van het huis in onbewoonde staat. Onbewoonde staat betekent dat er geen huurders in wonen. De fiscale benaming voor overwaarde is eigenwoningreserve. Overwaarde kan worden gecreëerd doordat je huis is gestegen in waarde of doordat je al een gedeelte van de hypotheekschuld heeft afgelost. Ook kan je het huis bij aanvang (gedeeltelijk) met eigen geld hebben gefinancierd, hierdoor is er bij de aankoop al direct sprake van overwaarde. 

Verbouwen

Heb je overwaarde en wil je gaan verbouwen zonder aan je spaargeld te komen? Dan bestaat er de mogelijkheid om de verbouwing te financieren met de overwaarde, door de hypotheek te verhogen. Er zal wel altijd door de hypotheekverstrekker worden gekeken of je de nieuwe hypotheeklasten wel kan betalen. Ook wordt er gecontroleerd of je het geld ook daadwerkelijk voor de verbouwing hebt gebruikt. Ook het verduurzamen van de woning kan een goed idee zijn.

Verhuizen

Je wilt gaan verhuizen. Het nieuwe huis is een stuk duurder. Maar je had ook al een gedeelte afgelost van de huidige hypotheek afgelost.

Rekenvoorbeeld:

Verkoopprijs huis €300.000
Openstaande hypotheek (eigenwoningschuld)€200.000
OW (eigenwoningreserve)€100.000
Aankoopprijs nieuwe huis€400.000
OW vorige huis€100.000
Nieuwe hypotheek (eigenwoningschuld)€300.000

De rente over de nieuwe hypotheek is volledig aftrekbaar. 

Bijleenregeling
Vanaf 1 januari 2004 moet je de overwaarde van je verkochte woning gebruiken om de nieuwe hypotheek (eigenwoningschuld) van de nieuwe woning te verlagen. Besluit je om de overwaarde niet in je nieuwe huis te stoppen? Het bedrag van de ‘oorspronkelijke overwaarde’ is dan niet aftrekbaar voor de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent wél dat de overwaarde direct naar je spaarrekening gaat.

Rekenvoorbeeld:

Verkoopprijs huis     €300.000
Openstaande hypotheek (eigenwoningschuld)€200.000 –
OW (eigenwoningreserve)  €100.000
Aankoopprijs nieuwe huis   €400.000
OW vorige huis          n.v.t.        –
Nieuwe hypotheek (eigenwoningschuld) €400.000
Bedrag wat in aanmerking komt voor HRA€300.000
Bedrag wat niet in aanmerking komt voor HRA €100.000
OW op spaarrekening  €100.000

Andere mogelijkheden

  • Er bestaan mogelijkheden om met de overwaarde van je huidige woning een tweede woning te kopen. Ook hier geldt dat er wordt getoetst op basis van inkomen of je de hypotheeklasten kan betalen.
  • Door middel van een opeethypotheek kunnen ouderen hun woning seniorproof maken of als aanvulling op hun AOW gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *