Wat is estate planning precies?
Wat is estate planning precies?

Wat is estate planning precies?

Ik krijg vaker vragen over bepaalde financiële termen of onderwerpen. Er is ontzettend veel informatie te vinden, maar vaak moeilijk beschreven of niet duidelijk genoeg te. En zo ontstond het idee voor een nieuwe rubriek op TheMoneyMindset, genaamd Wat is? Een wekelijkse rubriek waardoor je in 3 minuten meer kennis over geldzaken krijgt! Deze week, wat is estate planning precies?

Wat is estate planning?

“Moeten wij onze huwelijkse voorwaarden wijzigen?”
“Wat gebeurt er met mijn eigen woning?”
”Wie krijgt er precies geld na mijn overlijden en hoeveel?” 
“Waar hebben mijn kinderen eigenlijk recht op?” 
“Hoeveel belasting moeten nabestaanden betalen?”
“Is het misschien verstandig om tijdens het leven al vermogen over te dragen?” Enkele veelvoorkomende vragen als het over de erfenis gaat.

Alle vragen hierboven, dat is nou precies waar het bij estate planning om gaat. Estate betekent nalatenschap, oftewel erfenis. Het begrip estate planning komt – verrassend – oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Alle maatregelen die je kunt nemen om je erfenis, op een fiscaal zo verantwoord mogelijk wijze, over te dragen aan de volgende generatie. Hierbij kijken ze niet alleen naar het erfrecht, maar ook naar het schenkingsrecht, het erfrecht en fiscaal recht. De emotionele aspecten worden ook niet vergeten.

Estate planning is zeker niet alleen voor miljonairs!

Doel estate planning

Bij estate planning kijkt men vooral naar het doel van de nalatenschap. Wil je dat je partner verder kan leven zonder financiele zorgen? Wil je de kinderen goed achterlaten, ook als ze dan misschien nog minderjarig zijn? Misschien wil je juist bepaalde personen wel uitsluiten?

De volgende vragen stelt een estate planner daarom als eerste: 

 • Wie gaan er wat erven?
 • Wat is fiscaal de meest gunstige regeling?

Als de antwoorden hierop duidelijk zijn, wordt er gekeken op welke manier de estate planning kan worden vormgegeven. Is een testament voldoende, of zijn andere mogelijkheden beter? Zoals het doen van schenkingen. Alles wat je namelijk bij leven al schenkt, zorgt ervoor dat de totale erfenis straks lager is. Hierdoor betalen de erfgenamen straks minder erfbelasting.

Een onderdeel van estate planning is het schenken op papier. Maar ook het aanpassen of opstellen van de huwelijkse voorwaarden, het testament of een levenstestament kunnen verstandig zijn. Een levenstestament biedt bijvoorbeeld een goede garantie om jaarlijks te schenken, óók als je wilsonbekwaam zou raken. 

Kortom, de te treffen regelingen moeten uiteindelijk perfect op elkaar aansluiten om het doel te bereiken.  

Deze denkfouten mag je dus niet maken

Lekker uitstellen: “Ik ben pas 30 jaar oud, ik doe het later wel.”

Een veelgehoord argument om je erfenis niet te regelen. Toch is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. Alleen al de samenlevingsvorm, zoals trouwens of samenwonen, heeft veel gevolgen voor de manier waarop de erfenis wordt verdeeld. Vooraf goed geïnformeerd zijn, kan veel negatieve verrassingen in de toekomst voorkomen.

De bekende aanname: “Ik hoef geen testament. Nu ik ben getrouwd is alles goed geregeld.”

Trouwen gebeurd vaak uit romantisch oogpunt. Maar zwart-wit gezien is het een puur zakelijke overeenkomst. Een die grote invloed kan hebben. Want getrouwd zijn betekent niet automatisch dat alles zo geregeld is als dat jij zou willen.

Onjuiste overtuiging: “Ik heb helemaal geen eigen vermogen. En op mijn huis zit nog een dikke hypotheek.”

Juist door de toenemende welvaart en de waardestijging van woningen en aandelen, beschikken veel mensen wel over een behoorlijk vermogen. Anderen denken juist dat ze geen vermogen hebben, maar vergeten dat ze bij het aangaan van de hypotheek 15 jaar geleden ook een levensverzekering hebben afgesloten. 

Slordigheid: “Een levensverzekering heb ik volgens mij wel. Maar hoe dat precies zit, géén idee.

Vaak zijn er in het verleden bepaalde stappen gezet of keuzes gemaakt, zoals het opstellen van een testament of een levensverzekering. Maar als je die mensen nú – 15 jaar later – vraagt hoe ze het precies hebben geregeld, weten ze het eigenlijk niet meer. En zoals voor veel zaken geldt, dingen veranderen, personen en omstandigheden ook. Om de paar jaar alles laten nakijken is daarom verstandig. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is, en past bij de huidige situatie.

Afspraken onderling: “Dat zit wel goed. Dat heb ik allang met mijn ouders geregeld.”

Het is fijn als je een goede band hebt en over dit soort zaken uitgebreide gesprekken kunt voeren. Vooral blijven doen! Laat vervolgens de afspraken vastleggen bij een notaris. Anders hebben ze helaas geen waarde.

4 Comments

 1. Dio

  Ik wist helemaal niet dat je het zo noemde. Ik heb wel al het een en ander geregeld toen ik de hypotheek van mijn huis geregeld heb. Maar verder eigenlijk niet echt bij stil gestaan, maar wel belangrijk.

  1. D

   Vaak wordt er niet voldoende aandacht aan besteed tijdens een hypotheekgesprek. En dat is een gemiste kans, aangezien dat vaak hét moment is dat je de “jongere doelgroep” kan bereiken.

 2. Ik moet het nog vastleggen, maar wij wachten daar bewust nog een jaartje mee zodat mijn vriend nog een jaar zorgtoeslag kan krijgen. Heel simpel 😉 En ik durf het risico nog wel te nemen, als jonge gezonde vrouw. Toch denk ik dat het me wel echt rust gaat geven als het echt op papier staat allemaal.

  1. D

   Dat denk ik ook wel! Je kan in ieder geval samen al jullie wensen vastleggen 🙂 Tip: zet het in je agenda voor volgend jaar, dan voorkom je dat van uitstel misschien wel afstel komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *