Wat dit klassieke bordspel ons kan leren over geld
Wat dit klassieke bordspel ons kan leren over geld

Wat dit klassieke bordspel ons kan leren over geld

Het is een van de bekendste bordspellen: Monopoly. Misschien speelde je het vroeger met je ouders – of ontbreekt het tegenwoordig ook niet tijdens een spelletjesavond. Wat het antwoord ook is, zorg dat je het weer vaker gaat spelen, met of zonder kids. Monopoly, een spel boordevol geldlessen. Lees snel wat dit klassieke bordspel ons kan leren over geld.

Begin op tijd

Het basisspel van Monopoly bevat 22 straten, 4 stations en een waterleiding en elektriciteitscentrale. Deze kunnen door elke speler met geld worden gekocht. Natuurlijk wil je als speler die straten en stations kopen die later het meester geld opleveren. Tenslotte is dat de bedoeling van het spel, niet? 

Deze aanpak kan je ook toepassen op je eigen persoonlijke financien. De factor tijd is ontzettend belangrijk. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe minder geld je nodig hebt om een bepaald kapitaal te bereiken. Daarnaast is de keuze van de beste aandelen, ETF’s, onroerend goed etc. belangrijk voor de hoogte van het uiteindelijke rendement.

Investeer en blijf dit doen

Wat monopoly je ook leert is dat je moet beleggen op de juiste manier, en dat vooral ook blijven doen. Iedereen die niet snel begint met het bouwen van huizen en hotels, zodra alle straten zijn verdeeld, zal het spel snel verliezen. Je moet immers snel hoge huur betalen aan je medespelers. Zelfs al bezit je de Kalverstraat, maar je besluit vervolgens niet uit te breiden, dan verlies je snel van medespelers die eigenlijk minder waardevolle straten hebben, maar wel hebben uitgebreid.

Het gaat er dus niet alleen om dat je investeert, maar ook dat je hier consequent mee doorgaat. Periodiek een vast bedrag investeren is een eenvoudige maar doeltreffende manier om vermogen op te bouwen.

Zorg voor passieve inkomsten

Tenzij je alle straten van dezelfde kleur hebt, kan je nog niet meteen huizen bouwen. Maar als iemand op een vakje van jou komt, mag die huur betalen. Heb je wel een straatje compleet, maar nog geen huizen gebouwd, dan ontvang je zelfs 2 keer de huurprijs.

Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe passief inkomen en cashflow werken: je hebt een activa (in monopoly-termen: een straat of het treinstation) in je bezit en krijgt nu geld zonder er iets voor te hoeven doen. Zo ontstaat een continue geldstroom. Aandelen of onroerend goed levert meestal een vrij regelmatig rendement op. 

Budgetteer

Het klinkt misschien logisch, maar is tegenwoordig niet vanzelfsprekend. Je kan enkel zoveel geld uitgeven als je bezit. Natuurlijk bestaan er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om aan geld te komen, zoals leningen en hypotheken. Hier betaal je echter altijd meer voor dan je hebt gekregen – oftewel rente. Enkel als je het dan verstandig investeert, kan het de moeite waard zijn.

Voor Monopoly geldt dit ook. Het inkomen wat je hier hebt is beperkt en vooral later in het spel zal dat je nauwelijks kunnen helpen als je hoge huurprijzen moet betalen aan je teamgenoten. Daarom moet je verstandig investeren en je eigen geld verdienen. 

Een goede diversificatie

Diversificatie is goed, maar niet alles. Toch zou het fijn zijn om straten aan alle kanten van het veld te hebben. Of ten minste 2 van de 3 meest waardevolle. Bovendien is het zeker goed om treinstations te bezitten.

Een goede diversificatie betekent investeren in verschillende dingen. Voor Monopoly klinkt dit ook logisch. Als je namelijk alleen aan de goedkoopste kant van het veld bouwt, verlies je waarschijnlijk vroeg of laat. Je bent te snel tevreden. Als je alleen bouwt op de Kalverstraat en Coolsingel, dan heb je betere kansen, maar je geluk hangt af van 2 straten. Meer zou hier beter zijn. 

Dit geldt ook voor de investeringen die je zelf doet. Het is verstandig om in een paar verschillende dingen te investeren. Maar ook hier geldt, te veel verschillende manieren kan zorgen voor minder winst. Te weinig zorgt weer voor meer risico. Een goede balans hierin is erg belangrijk. 

Kortom, het klassieke bordspel Monopoly leert je:

  • Om op tijd te beginnen
  • Met het investeren van geld
  • Waarbij je zorgt voor een goede spreiding
  • En een budget maakt dat ervoor zorgt dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt
  • Waardoor je jouw cashflow en overige inkomsten kan uitbouwen
  • Zodat het geld voor jou gaat werken i.p.v. andersom

Tegenwoordig zijn er naast de klassieke variant, nog veel meer varianten van Monopoly. Zelf hebben wij onlangs de editie speciaal voor Eftelingfans aangeschaft. Naast dat het een ontzettend leuk spelletje is, hebben we nu nog een educatief excuus om het eens vaker te spelen! Ook een ideale tip als cadeau voor december.

Dit artikel bevat zogenoemde ‘affiliate linkjes’. Dat betekent dat wanneer jij via één van de links enthousiast bent geworden en wat bestelt in deze webshops, ik een kleine commissie ontvang. Bedankt!

4 Comments

  1. Voor een groot deel gaat de vergelijking inderdaad erg goed op, behalve bij het spreiden van risico. Bij Monopoly is het slimmer om een straat vol met hotels te plempen dan meerdere straten met 1 of 2 huizen. De opbrengst vs. investering van hotels is veel hoger. Je inkomsten worden dan inderdaad wisselvalliger, maar de kans is groot dat je je tegenstander direct op de knieen hebt als hij er op komt.
    Ik heb het een paar jaar geleden allemaal zitten doorrekenen, zie hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *