Vraag voor 2021 bijna gratis het energielabel aan
Vraag voor 2021 bijna gratis het energielabel aan

Vraag voor 2021 bijna gratis het energielabel aan

Heb je een eigen woning maar nog geen energielabel? Regel dit dan vóór 1 januari 2021, en vraag nog voor 2021 bijna gratis het energielabel woningen aan. Vanaf 1 januari 2021 verandert namelijk de procedure, en daarmee óók de kosten. Kleine spoiler: het aanvragen van een energielabel wordt een héél stuk duurder.

Wat is het energielabel woningen?

Het definitieve energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. En welke energiezuinige maatregelen er mogelijk zijn. Het meest energiezuinige label is een A. Het minst energiezuinige label een G. Daarnaast laat het label ook andere woningkenmerken zijn, zoals het type isolatie, beglazing en verwarming. Het energielabel woningen is 10 jaar geldig.

Zelf nog niet een definitief label aangevraagd (of eventuele vorige bewoners)? Dan beschikt jouw woning over een voorlopig energielabel. Dit is gebaseerd op basis van de gegevens die in het Kadaster staan. Besluit je echter jouw woning te gaan verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel aanvragen.

Aanvragen energielabel voor 1 januari 2021

Momenteel is het aanvragen van het energielabel makkelijk, snel en goedkoop. Afhankelijk van de erkend deskundige die je kiest, kan het al vanaf een paar euro. Soms kan het zelfs “gratis.” Let hierbij wel altijd op de kleine lettertjes! Het kan zijn dat ze hiervoor wel jouw gegevens aan derden verstrekken.

Stappenplan aanvragen definitief energielabel woningen

 1. Instructie bekijken

  Lees hier de instructies door en bekijk welke documenten je nodig hebt.

 2. Inloggen

  Via deze website log je eenvoudig in met je digiD of Eherkenning.

 3. Gegevens invullen

  Vervolgens kijk je alle voorafgaande gegevens in, pas je deze eventueel aan. Nieuwe energiebesparende maatregelen en gegevens voeg je toe.

 4. Erkend deskundige kiezen & betalen

  Kies een deskundige uit die de gegevens beoordeelt. Na betaling en goedkeuring ontvang je binnen enkele uren je definitieve energielabel.

Het vernieuwde energielabel vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 verandert het. Vanaf die datum wijzigt namelijk de bepalingsmethode voor het energielabel. Per 1 januari moet voor het aanvragen van het energielabel een energieadviseur worden in geschakeld. Met als gevolg dat het veel duurder wordt. Naar verwachting worden de kosten voor het aanvragen van een energielabel vanaf 1 januari 2021 gemiddeld €190 voor eengezinswoningen en gemiddeld €100 voor appartementen. Dit zijn indicaties, de uiteindelijke prijs bepaald de energieadviseur zelf.

DOEN! Vraag voor 2021 bijna gratis het energielabel aan

Misschien ga je de komende tijd helemaal niet verhuizen. Toch raad ik je aan het energielabel aan te vragen. Voor de kleine investering die het nu kost, namelijk enkele euro’s en een paar minuten, heb je wel een zekerheid voor de komende 10 jaar. En wellicht denk je nu niet over verhuizen, maar is dat over 5 jaar nog zo? De prijzen voor het aanvragen van het energielabel zal alleen maar duurder worden, met komend jaar als ultiem voorbeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *