Verbeter je zelfdiscipline in 5 stappen
Verbeter je zelfdiscipline in 5 stappen

Verbeter je zelfdiscipline in 5 stappen

Een van de grootste problemen die ik van anderen hoor als het gaat om het beheren van geld, is hoe ze “wensen” dat ze meer gedisciplineerd zijn, zodat ze zich aan een begroting kunnen houden. De realiteit: discipline is niet iets waarmee je bent geboren. Je moet er actief voor kiezen om er elke dag mee bezig te zijn. Zelf werk ik er ook al jaren aan. Toch blijft het altijd een aandachtspunt! Er zijn een aantal zaken die mij in ieder geval goed hebben geholpen. Verbeter ook je zelfdiscipline met behulp van deze 5 stappen.

1. Zoek uit wat je zwakke punten zijn

Iedereen heeft zijn zwakke punten en pas wanneer we eerlijk durfen kijken welke dat zijn, kunnen we eraan gaan werken. Ik kan bijvoorbeeld soms doorslaan in mijn enthousiasme, waardoor ik uren bezig kan zijn met ideeën uitwerken. Aangezien tijd voor iedereen beperkt is, en dus ook voor mij, niet altijd erg handig! Ik heb dus de simpele oplossing om, wanneer ik erg enthousiast ben, het idee 24 uur te parkeren. Vaak heb ik dan mijn idee al wat duidelijk omlijnt, of ben ik niet meer zo enthousiast. 
Jij hebt misschien als doel om minder te snoepen op je werk. Je kunt dan beginnen met het meenemen van een stuk fruit of snackgroenten naar je werk. In plaats van normaal naar de kantine te lopen, hoef je het nu maar uit je tas te pakken. Kleine dingen als dit zullen het gemakkelijk maken om gedisciplineerder te worden.

2. Stel doelen

Als je gedisciplineerd wilt worden, moet je duidelijk voor ogen hebben wat je wilt. Hierbij is vaak de valkuil dat de doelen niet realistisch zijn.  Je kan als doel stellen om binnen een half jaar schuldenvrij te zijn, maar als je momenteel meer dan €100.000 schuld hebt, is dit niet realistisch. Schuldenvrij worden gebeurt namelijk niet van de ene op de andere dag. Als je schuldenvrij wilt worden, dan maak je een plan, voer je dit plan uit en heb je de kracht en discipline om dit doel te bereiken. Begin dus klein, zodat je ook gemotiveerd blijft.

3. Heb geduld

Onthoud dat dit hele proces tijd kost, dus gun jezelf deze tijd ook. Er zullen momenten zijn dat je struikelt, maar sta dan vooral weer op en ga verder waar je gebleven was. De doelen die je stelt, worden bereikt zolang je jezelf de kans geeft om vooruit te blijven gaan.

4. Elke stap brengt je dichterbij

Zoals het bekende spreekwoord luidt: “Rome werd ook niet in 1 dag gebouwd”. Zo werkt het ook met het vergroten van zelfdiscipline. Het is een stap-voor-stap proces. Kies deze maand 1 ding uit dat je verder wilt uitwerken – zoals maar 1 keer per week boodschappen doen of elke zondag je begroting bijwerken. Wanneer dat lukt ga je door naar het volgende, en zo bouw je het langzaam uit.

5. Vier je succes

Elke keer dat je je doel bereikt, zelfs als het die appel op kantoor is, vier het dan! Je hebt het gedaan! Hoe enthousiaster je wordt om zelfs je kleinste doelen te bereiken, hoe gemotiveerder je wordt en hoe beter je tegen een “struikelmomentje” van stap 3 kunt!

Als je je doelen wilt bereiken, moedig ik je aan om klein te beginnen. Maak er een dagelijkse gewoonte van. Verbeter je zelfdiscipline. Het vormt een mooie basis voor veel successen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *