Tips om een cv gat te overbruggen
Tips om een cv gat te overbruggen

Tips om een cv gat te overbruggen

We kennen allemaal de term: het is gemakkelijker om een nieuwe baan vinden vanuit een andere baan. Helaas heb je niet altijd een keuze – je wordt ontslagen, je contract wordt niet verlengd of het bedrijf gaat failliet. En dan merk je dat het zoeken naar een baan – zonder de zekerheid van een inkomen – een stuk lastiger kan zijn. De onzekerheid van het niet hebben van een (volwaardig) inkomen en een cv-gat, beide hebben een flinke impact. Daarom enkele tips om een cv gat te overbruggen

Mocht dit gebeuren, dan is het doel ervoor te zorgen dat je vanuit je eigen kracht een sollicitatiegesprek ingaat. Je hebt nú misschien geen baan, maar je bent nog dezelfde kandidaat als voordat je je baan verloor. Je gaat het gesprek in met dezelfde kwalificaties, vaardigheden en aanbevelingen die je zou hebben als je wel nog steeds in dienst was van je laatste werkgever.

Het gaat er natuurlijk om dat een potentiële werkgever dat ziet. Dat die jou op waarde inschat, en geen gebruik maakt van je tijdelijke werkloosheid en dit – ten nadele van jou – gebruikt tijdens een sollicitatiegesprek. Of erger nog, dat dit een reden zou zijn om jou niet uit te nodigen op gesprek. Helaas zijn dit soort zaken de werkelijkheid. Ben je werkloos en op zoek naar een baan, dan kunnen de volgende zaken helpen om dit te voorkomen. 

Een CV bestaat uit hoogtepunten, het is geen biografie

Tips om je cv gat te overbruggen

Ga aan de slag met je cv

Start met het veranderen van de lay-out. Zeker als je nog steeds gebruik maakt van een chronologische opsomming, is dit het moment om na te denken over een verandering. Zo kan je een functioneel cv maken, die richt zich op vaardigheden. Of een combinatie cv – de naam zegt het al – vormt een combinatie van je werkgeschiedenis en vaardigheden. Deze twee manieren zijn misschien een betere keuze voor je, afhankelijk van de tijd de je werkloos bent. Beide leggen namelijk de nadruk op wát je hebt gedaan en hóé je dat hebt bereikt, niet wanneer je er precies werkte. Uiteindelijk gaat het er om dat je de beste kandidaat bent voor de functie, en zo succesvol kan presteren voor een werkgever.

Blijf bezig

De beste manier om een gat in je cv te overbruggen, is voorkomen dat er een gat ontstaat. Tijdens het zoeken naar betaald werk zijn er meerdere mogelijkheden om je kansen bij nieuwe werkgevers te vergroten en kennis actueel te houden. Zo kan je kijken naar vrijwilligerswerk dat gerelateerd is aan je vakgebied of het volgen van cursussen die je vaardigheden verbeteren. 

Lieg nooit

Het kan verleidelijk zijn om creatief met begin- en einddatums aan de slag te gaan of andere informatie “op te leuken”. Begin hier niet aan, uiteindelijk helpt het je namelijk niet. Zolang je de waarheid vertelt, hoeft je niks te onthouden. Consequent blijven liegen is juist moeilijk vol te houden. Daarnaast zijn de meeste mensen slecht in liegen, maar goed in het achterhalen wanneer het verhaal van iemand anders niet helemaal klopt. Voorkom dat je de rest van je loopbaan met dat vervelende moet rondlopen. Tegeltjeswijsheid: “al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel”.

Ben voorbereid op lastige vragen

Hoe goed je ook je best hebt gedaan om de gaten in je cv te overbruggen, vragen over je loopbaan ga je altijd krijgen. Wanneer dit gebeurt tijdens een sollicitatiegesprek, wil je goed voorbereid zijn.
Het belangrijkste hier is om positief, comfortabel en toekomstgericht over te komen. Oftewel, dit is géén goed moment om slecht over je vorige werkgever te praten, of ook maar enig idee te geven dat deze werkrelatie op een negatieve wijze is geëindigd.

Zorg dat je van tevoren een bepaalde tekst hebt geoefend. Het mag niet overkomen als een uit het hoofd geleerd stukje tekst, maar juist als een natuurlijk en krachtig onderdeel, zodat je zeker weet dat je de belangrijkste zaken naar voren hebt gebracht. Benadruk vooral wat je sinds je laatste werkgever hebt gedaan en zorg dan voor een snelle en goede overgang naar de vaardigheden en doelen die je nu hebt. En die dus waardevol kunnen zijn voor die persoon tegenover je – je potentiële nieuwe werkgever!

Weet wat je waard bent

Het kan verleidelijk zijn om – wanneer je op het moment geen werk hebt – de salarisonderhandelingsfase te beschouwen als niets meer dan een formaliteit. Je zou namelijk alláng blij zijn als je de baan krijgt, toch? Ook al voelt dit zo voor jou – en spring je een gat in de lucht als je straks de baan hebt – dat hoeven zij niet te weten! Je moet er juist voor gaan zorgen dat je datgene vraagt wat je verdient, wat je waard bent. Niet alleen in het belang van jezelf, maar ook in dat van je werkgever. Het laatste wat een werkgever wilt is een werknemer die na een tijd minder gemotiveerd raakt, omdat je jezelf onderbetaald voelt. Daarmee doe je jezelf geen plezier, maar voor de bedrijfsresultaten van je werkgever is het ook slecht.

Kortom, kom goed beslagen ten ijs. Bepaal voor jezelf -aan de hand van je vaardigheden, opleiding en prestaties – welk salaris passend is. Bouw vervolgens een bepaalde marge in, waarmee je nog bereid zou zijn om akkoord te gaan. 

Tip: Voorkom dat jij het eerste salarisbod op tafel legt. Probeer ervoor te zorgen dat de potentiële werkgever het eerste bod uitbrengt. Vooral als je niet helemaal zeker bent over wat je waard bent op de arbeidsmarkt, is het altijd verstandiger de andere partij met een salarisaanbod te laten komen.

Heb jij nog tips om een cv gat te overbruggen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *