Ruim 400000 euro belastingvrij sparen
Ruim 400000 euro belastingvrij sparen

Ruim 400000 euro belastingvrij sparen

Goed nieuws voor de spaarder. Vandaag heeft Snel, de staatssecretaris van Financiën namelijk een nieuws voorstel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is de bedoeling dat mensen met alleen spaargeld straks ruim 400000 euro belastingvrij kunnen sparen, oftewel geen vermogensrendementsheffing meer betalen. 

De huidige situatie

En dit is goed nieuws voor diegene die ontzettend hun best doen om door enkel te sparen een vermogen op te bouwen. Bezit je in 2019 namelijk meer dan €30.360 (of met een fiscaal partner €60.720) aan vermogen (dit kan bijvoorbeeld spaargeld zijn of aandelen), dan betaal je belasting. Hierbij wordt uitgegaan dat iemand zijn vermogen niet alleen op een spaarrekening heeft staan, maar dus ook belegt. Terwijl er genoeg mensen zijn die hun vermogen alleen op een spaarrekening hebben staan, en dus helemaal niet beleggen. Door inflatie, een rente van maximaal 0,2% (of helemaal niet) en deze vermogensrendementsheffing, verlies je jaarlijks een deel van je spaargeld. Ontzettend zonde!

Wat gaat er veranderen

Juist voor deze mensen gaat het ingediende voorstel ervoor zorgen dat er daadwerkelijk wordt gekeken tussen de verhouding spaargeld, beleggingen en schulden. Er wordt dan een vastgestelde rente berekend voor het spaargeld, die een stuk lager is dan die op beleggingen. Daarnaast hoeven beleggers met een kleine portefeuille (tot maximaal €30.000) – die nu geen belasting betalen – dat straks ook niet te doen. De bedoeling is dat het nieuwe systeem vanaf 1 januari 2022 in gaat

Is dit wel goed nieuws?

In eerste instantie denk je natuurlijk, “hoe bedoel je, wel goed nieuws?” Toch ziet het er allemaal rooskleuriger uit dan het daadwerkelijk is. Allereerst wordt er uitgegaan van een rekenrente van 0,09%. Heb je nu dus 100.000 euro spaargeld, waarvan je niets belegt? Dan is de nieuwe regeling goed nieuws! Wederom 100.000 euro aan spaargeld, maar wordt de rekenrente in de toekomst bijvoorbeeld 1% (als de spaarrentes dus ooit weer gaan stijgen), dan wordt het al minder goed nieuws. Maar beleg je de helft van de 100.000 euro spaargeld die je hebt? Dan is het helemaal geen goed nieuws! Kijk maar eens naar de tabel.

BELEGD BEDRAGNUHET NIEUWE SYSTEEM
€ 50.000 € 114 € 747
€ 100.000€ 794 € 1627
€ 200.000€ 1.724€ 3386
€ 400.000€ 4.395 € 6.904

Rekenrente voor het spaargeld 0,09%
Beleggingen 5,33%
Er geldt een vrijstelling over de te betalen belasting van € 400

De kans dat iemand met zo’n bedrag aan “spaargeld” namelijk alleen spaart, is erg klein. Vaak kijk je dan welke mogelijkheden er zijn om meer rendement te kunnen maken met je “spaargeld.” Beleggen – op de beurs of in vastgoed – is een vaak gebruikte optie. En dat zie je terug in de bovenstaande tabel. Deze afbeelding van de overheid laat dat ook – wat onduidelijker helaas – zien. Uiteindelijk zullen de belastinginkomsten voor de staatskas dus niet dalen, maar onze uitgaven waarschijnlijk wel stijgen.

4 Comments

    1. D

      Zolang de rekenrente zo laag blijft, en je niet meer dan ongeveer €30.000 op je spaarrekening hebt staan (of ongeveer €60.000 indien een fiscale partner), dan is het inderdaad voordelig. Maar ga je daar net overheen, dan betaal je over het volledige bedrag belasting. Er is dus geen belastingvrije voet meer. Als de plannen zo doorgaan, klinkt het mooier dan het voor de meesten daadwerkelijk is.

  1. Dit is een bommetje onder het beleggen in NL. Zodra je maar 1 euro boven de drempel uitkomt, betaal je 33% belasting over het fictieve rendement van 5,33%. Dat is erg veel (zie mijn blog). Leuk dat sparen nu interessanter wordt, maar het gaat ons beleggers veel kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *