Vandaag private lease, morgen minder hypotheek
Vandaag private lease, morgen minder hypotheek

Vandaag private lease, morgen minder hypotheek

Tegenwoordig zie je het veel meer, een private lease auto. Velen vinden het ideaal, geen hoge aanschafkosten en door een vast maandbedrag veel duidelijk over de kosten. Maar wat is de invloed van private lease bij op de leencapaciteit van een hypotheek?

Minder lenen

Heb jij een private lease auto (of een ander product op basis van private lease), dan heeft dit een negatieve invloed op jouw maximale hoogte van een hypotheek. Een voorbeeld: 3 jaar lang betaal je €250,- per maand voor jouw priavte-lease-auto. Op dit moment verdien je €40.000 op jaarbasis. De hypotheekverstrekker biedt een rente van 2%. Zonder die lease-auto zou je maximaal €175.000 kunnen lenen, nu nog maar €144.000. Dat is €31.000 minder! Oftewel meer dan 15% minder leencapaciteit. Of het verstandig is om je maximale leencapaciteit te benutten, is een mooi onderwerp voor een andere blog. Maar als deze ook nog eens met 15% daalt, gecombineerd met de huidige huizenmarkt, maakt het krijgen van jouw droomhuis erg moeilijk.

Private lease verlaagt de leencapaciteit op basis van het inkomen 1 tot 1,5 keer de cataloguswaarde van de auto.

Wat kan je doen?

Voordat je een langdurige financiële verplichting – zoals een leasecontract – aangaat, 3 keer nadenken en goed onderzoeken wat de gevolgen kunnen zijn voor toekomstige financieringen. Heb je toch een leasecontract, dan is het voortijdig beëindigen soms de enige optie. De aanbieder brengt dan wel “een boete” – een vergoeding in verband met gederfde inkomsten – in rekening. Afhankelijk van de resterende looptijd en type auto, kan dat nog een behoorlijk bedrag zijn.

Ben jij op de hoogte van de gevolgen van private lease?

2 Comments

  1. HereIsTom

    Private lease is in de meeste gevallen veel te duur of je moet meer dan 30.000 km per jaar rijden, maar dan moet je gaan kijken of dat gewoon niet minder kan.
    Een auto is op een hypotheek na de grootste kostenpost.
    Goedkoper is een goede kleine tweedehands en zo weinig mogelijk er mee rijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *