ORV geen looptijd van 30 jaar
ORV geen looptijd van 30 jaar

ORV geen looptijd van 30 jaar

Als huiseigenaar die ooit een hypotheek heeft afgesloten, ben je er waarschijnlijk wel bekend mee: de overlijdensrisicoverzekering. Naast dat het een zekerheid biedt voor je nabestaanden, is het ook een verzekering die voorheen door bijna elke hypotheekverstrekker verplicht werd. Maar hoe zit dat tegenwoordig eigenlijk, is dat nu nog steeds zo? En voor hoe lang moet je deze dan afsluiten? Na het lezen van deze blog begrijp je de titel “ORV geen looptijd van 30 jaar” van deze blog.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk?

De ORV beschermt tegen ellende. De ellende die kan ontstaan wanneer jouw partner overlijdt en jij, daarna, in je eentje de hypotheek niet meer kunt betalen. Dat is – in de huidige huizenmarkt waarbij veelal op 2 inkomens wordt gekocht – geen overbodige luxe. Een ORV keert het verzekerde bedrag uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook een dalend bedrag (annuïtair of lineair, gelijk aan je hypotheekvorm). Met dit bedrag kan jouw partner of nabestaanden de hypotheek (deels) aflossen.

Wat zijn de huidige regels?

Sinds 1 januari 2018 geldt vanuit de NHG geen verplichting meer voor een ORV. Er zijn echter nog steeds geldverstrekkers die wel de eis van een ORV hanteren bij hypotheken met NHG. Gaat het om een hypotheek zonder NHG, dan verschilt het per geldverstrekker. Sommige willen het deel boven 60% van de marktwaarde afgedekt hebben, bij sommige wordt er helemaal geen ORV geëist.

TIP: Door kruislings te verzekeren – jij betaalt de premie van de ORV van je partner en jouw partner die van jou – zorg je ervoor dat de uitkering uit een ORV vrij van erfbelasting is voor jou of jouw partner. Je dient door de notaris dan wel een bepaling te laten opnemen in je huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract.

De looptijd van een overlijdensrisicoverzekering

Hierboven vertelde ik al dat er geldverstrekkers zijn die een bepaald deel door een ORV willen hebben afgedekt. Tegenwoordig los je bij alle nieuwe hypotheekaanvragen al vanaf het eerste maandtermijn af. Kortom, een ORV hoeft daardoor geen looptijd van 30 jaar te hebben. Aangezien je na een X aantal jaren onder het percentage dat door de geldverstrekker gesteld is bent gekomen.

Voorbeeld: Je bent bijvoorbeeld bij Lloyds Bank uitgekomen vanwege de scherpe rente bij de door jouw gekozen looptijd. Jullie kiezen voor een annuïtaire hypotheek van €250.000 met een rente van 2,4% (NHG) voor 30 jaar. Lloyds Bank stelt een ORV verplicht voor het deel van de hypotheeklening dat groter is dan 80% van de marktwaarde. Binnen 9 jaar zit je onder deze 80% marktwaarde. Wanneer je enkel de ORV hebt vanwege de verplichting vanuit de geldverstrekker, zou je in dit geval dus ook voor een looptijd van max. 10 jaar kunnen kiezen.

TIP: Bekijk ook altijd de verzekeringskaart. In een oogopslag zie je de meest relevantie informatie over het verzekeringsproduct. De polisvoorwaarden staan hier op een eenvoudige manier beschreven. Je vindt hier onder andere de vergoedingen, belangrijkste uitsluitingen en andere relevantie informatie terug.

Heb jij naast je hypotheek nog een ORV lopen?

4 Comments

  1. Ik heb mijn huis een jaar en heb er een ORV (levensverzekering) bij waar ik heel blij mee ben. Vanwege onze financiele situatie vind ik het heel fijn dat de hypotheek gewoon afbetaald is, mocht ik overlijden. Dat scheelt heel erg voor de nabestaanden. En omdat ik jong ben (en gezond) is mijn premie superlaag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *