Opvallend nieuwsbericht: deze bank overweegt een negatieve spaarrente
Opvallend nieuwsbericht: deze bank overweegt een negatieve spaarrente

Opvallend nieuwsbericht: deze bank overweegt een negatieve spaarrente

Sinds augustus gebeurd er het een en ander in het land dat spaarrente heet. Mondjesmaat verlaagt de ene na de andere grootbank zijn spaarrente. Maar de topman van de ING – de heer Hamers – vertelde begin augustus dat de bank overweegt om een negatieve spaarrente in te gaan voeren. Er is nog niets definitiefs, maar door deze uitspraak de wereld in te slingeren, proberen ze ons alvast voor te bereiden.

De verschillende spaarrentes die banken hanteren

Ben je klant van de ABN AMRO of de ING, dan ontvang je nog maar 0,02% rente over je spaargeld. Bij de Rabobank is dat – nu nog – 0,03% rente. Ter vergelijking, bij bijvoorbeeld LeasePlan Bank of NIBC Direct krijg je 0,25%. Dat is meer dan 12x zoveel! Misschien denk je nu “het is alsnog ontzettend weinig”. Dat klopt! Maar alle kleine beetjes helpen.

Tip: Overweeg zeker eens om te kijken of er geen spaarrekening is waarbij je meer rente krijgt!

Komt er daadwerkelijk een negatieve spaarrente?

Hoewel er nog geen bank in Nederland een negatieve spaarrente hanteert, zitten we er wel akelig dichtbij. Zeker na de uitspraak ING-topman Ralph Hamers. En zoals het vaak gaat, wanneer een schaap – in dit geval bank – over de dam is, volgen er meer. Ik voorzie dan ook dat binnen 1 jaar je bij de grootbanken mag gaan betalen voor het stallen van je spaargeld. Dit vanwege de volgende redenen:

 • De bank zelf moet ook al betalen om geld te stallen bij de ECB (Europse Centrale Bank)
 • Als er al geen negatieve spaarrente ontstaat, dan zal de vergoeding voor overige bankzaken omhoog gaan
 • Daarnaast zijn er al andere landen die – al dan niet vanaf een bepaald bedrag – een negatieve spaarrente hanteren.

Wat zegt jouw glazen bol over de spaarrente?

2 Comments

 1. Ik denk – en mag hopen dat banken – niet onder de 0 gaan zitten. Dat is psychologisch zo’n belangrijke grens voor mensen… Je kunt als bank echt niet het risico gaan lopen dat mensen dan allemaal gekke dingen gaan doen. Natuurlijk lever je met deze lage spaarrente ook al in vanwege inflatie eigenlijk, maar toch.

  Wat ik me trouwens wel afvraag: wat als ik bij een negatieve spaarrente nou mijn hele spaarsaldo op mijn betaalrekening zet. Mag dat dan gewoon? Ik heb een goede zelfdiscipline op zich…

  1. D

   Ik denk dat de meeste mensen – als de rente negatief wordt – echt niet zo snel hun hele vermogen van de bank af halen. Wat willen ze er dan mee gaan doen? Daarnaast kunnen ze dus bijvoorbeeld ook de kosten omhoog gooien, onder de streep heb je dan hetzelfde effect. Ik zou niet weten waarom je je spaargeld niet op een betaalrekening mag zetten. I.i.g. is daar – volgens mij – op dit moment nog geen regelgeving voor die daar limieten aan verbindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *