Ook meer salaris op jouw loonstrookje
Ook meer salaris op jouw loonstrookje

Ook meer salaris op jouw loonstrookje

In 2019 was het groot nieuws: werken moet lonen volgens de regering. Daarom gaat het loonstrookje er voor werknemers in 2020 beter uitzien. Mooi nieuws! En energie of boodschappen zullen in 2020 niet weer een stuk duurder worden zoals in 2019 het geval was. Iedereen moet er dus op vooruit gaan. En niet omdat je een salarisverhoging hebt ontvangen. Nee, met hetzelfde brutoloon als in december 2019, ga je vanaf januari 2020 meer nettoloon ontvangen . Nu het einde van januari in zicht is, kan je daadwerkelijk kijken of er méér salaris op jouw eerste loonstrookje van 2020 te zien is. Kleine disclaimer: hier gelukkig wel!

Waardoor krijg ik meer nettoloon?

De belangrijkste oorzaken van de stijging van het nettoloon zijn de aanpassingen van de belastingtarieven en heffingskortingen. In 2020 zijn er nog maar twee belastingtarieven: 

INKOMENTARIEF
€0 – €68.50737,35%
€68.507 en meer49,50%

Ook maakt het niet uit in welke sector je werkt. Alle werknemers profiteren van de hogere heffingskortingen en lagere belastingdruk. Enkel een verhoging van de werknemersbijdrage van je pensioenpremie kan dit feestje enigszins verpesten. Gelukkig vindt voor de meeste sectoren hier ook geen verhoging plaats. Gemiddeld genomen ga je er met een minimumloon zo’n €28 op vooruit, met een modaal salaris €41 en met twee keer modaal ongeveer €54.

Met pensioen?

Als jij inmiddels met pensioen bent, heb ik minder goed nieuws. Dat arbeid meer gaat lonen, betekent óók dat een gepensioneerde met een aanvullend pensioen of een lijfrente juist nadeel ondervindt van de aanpassingen van de belastingtarieven en heffingskortingen. Doordat in de eerste schijf het belastingtarief is verhoogd van 18,75% naar 19,45%, is de kans groot dat jij wat moet inleveren op jouw aanvullend pensioen. Ondanks de lagere bijdrage voor de Zorgverzekeringswet wordt deze hogere belasting dus niet gecompenseerd. 

Toch is er óók goed nieuws: de AOW-uitkering gaat namelijk omhoog in 2020. Deze wordt namelijk verhoogd met €17 voor mensen die samenwonen of gehuwd zijn. Alleenstaanden ontvangen zelfs een verhoging van €29. Dit moet de verhoging van de belasting voldoende compenseren.  Als gepensioneerde in 2020 houd je onderaan de streep dus ook een plus(je) over. 

Welke veranderingen zijn er nog meer in 2020?

Op de loonstrook moeten de volgende vragen worden beantwoordt:

  • Is het een contract voor onbepaalde of bepaalde tijd?
  • Is het schriftelijk overeengekomen?
  • Is er sprake van een oproepovereenkomst?

Ook is er per 1 juli 2020 een nieuwe wet van kracht: de WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof). Bevalt jouw partner na 1 juli 2020, dan heb je als werknemer recht op vijf weken betaald verlof. Je krijgt dan 70% van je salaris doorbetaald. 

Zelf ben ik er behoorlijk op vooruitgegaan, net zoals mister TheMoneyMindset. In totaal hebben wij €125 meer nettoloon dan in dec 2019 ontvangen. Dit is exclusief salarisverhogingen.

Ik ben benieuwd of jij ook meer salaris ontvangen op jouw eerste loonstrookje van 2020?

8 Comments

  1. anja

    Ik werk 32 uur per week, vast dienstverband, verdien net iets meer dan minimumloon. Ik heb er nog geen 10 euro netto bij. Fijn, maar ook bij dit soort maatregelen geldt, dat hoe meer je verdient, hoe meer er extra bij komt. Waarom niet een bovengrens instellen bij zo’n maatregel, boven bedrag X verandert er niets, dan kunnen de lagere inkomens wat extra erbij krijgen. Tja, ik kan de heren en dames politici wel begrijpen, want bij zo’n maatregel zouden zijzelf er ook niet op vooruit gaan, dat gaan ze natuurlijk niet doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *