Ook jij kan besparen met deze 3 stappen!
Ook jij kan besparen met deze 3 stappen!

Ook jij kan besparen met deze 3 stappen!

Een betere financiele situatie en geld besparen, wie wil dat nou niet? Met de volgende 3 stappen zorg je ervoor dat je structureel kunt besparen.

1. Inzicht

De eerste stap voor verandering is inzicht krijgen in de huidige situatie. Ik raad je aan de bankafschriften van 1 heel jaar – écht waar – uit te printen. En dan per maand alle uitgaven te verdelen over onderstaande posten:

 • Inkomsten
  – Structureel vast salaris
  – Incidenteel salaris/inkomsten
  – Eenmalige uitkeringen
  – Toeslagen

 • Uitgaven
  – Huis (hypotheek, gemeentelijke belastingen, onderhoud, afval, GWL etc.)
  – Levensonderhoud (boodschappen, internet, mobiele telefonie, contributies etc.)
  – Vervoer (wegenbelasting, onderhoud, aanschaf, ov, benzine etc.)
  – Verzekeringen (woon-, auto-, zorg-, avp etc.)
  – Vrije tijd (kleding, verzorging, gadgets, recreatie etc.)
  – Incidentele uitgaven (bijvoorbeeld aanschaf ID kaart)
  – Sparen/Beleggen

2. Ter discussie

Nu is duidelijk hoeveel je per jaar uitgeeft aan elke post. Het kan best zijn dat je nu al verrast – positief of negatief – wordt door de uiteindelijke bedragen. Wellicht geeft je véél meer uit aan die 2 auto’s voor de deur, of is het totaalbedrag dat naar de spaarrekening/beleggingen gaat veel lager dan je dacht. Zoals de titel al aangeeft, ga je nu elke categorie ter discussie stellen. Welke bedragen springen er bovenuit en waar kan je besparen. Ben niet bang om kritisch te zijn! Je leest deze blog omdat je – graag – wilt besparen. Soms moet je dan ook streng naar jezelf zijn en te kiezen. Als je nu €750 per maand aan vrije tijd uitgeeft en je – voor jouw gevoel – maar €200 overboekt naar de spaarrekening, is het goed om na te denken of dat verschil jou écht gelukkig maakt? Pas wanneer je de keuze maakt om veranderingen aan te gaan brengen, kom je erachter wat jou gelukkig maakt! Misschien merk je het niet eens dat je wat minder kleding koopt maar die verdubbeling van je spaarbedrag en de groei van je spaarrekening wel!

3. Evalueren

Je hebt nu meer inzicht gekregen, alles doorgenomen en veranderingen aangebracht. Resultaat: een mooi bedrag bespaart. Nu kan je er weer jaren tegenaan! Nee, dat is nu geen goede gedachte. Je hebt al veel moeite gedaan en stap 1 en 2 uitgevoerd, maar juist stap 3 gaat zorgen dat het een succes wordt en blijft! Juist door te evalueren op frequente basis – elk half jaar of per jaar – blijf je alert en voorkom je dat er onbewust gewoonten gaan ontstaan die je liever niet wilt.

Tegenwoordig neem ik elk half jaar deze 3 stappen door om te kijken waarop ik kan besparen. En iedere keer lukt het! Bij elk contract dat afloopt – bijvoorbeeld energie, internet of een autoverzekering – kijk ik weer opnieuw. Zet dan ook altijd 6 weken voordat een contract afloopt een reminder in je agenda. Zo vergeet je het nooit en heb je rustig de tijd om te gaan vergelijken en over te stappen.

Wat is jouw favoriete manier van besparen?

2 Comments

 1. HereIsTom

  De grootste besparing was het versneld aflossen van de hypotheek, daarna de auto en daarna het energieverbruik.
  Een kleine tweedehands auto die goedkoop is in belasting en verzekering en gebruik.
  Ook het investeren in een goede elektrische fiets heeft het aantal auto kilometers meer dan gehalveerd en hebben we die fietsen alweer terugverdiend hiermee.
  Ook investeren in energiebesparende maatregelen heeft geresulteerd in een halvering van de energiekosten.
  Met al deze en nog een aantal kleinere besparingen kunnen we nu veel meer sparen.

  1. D

   Dat is ook wel de top 3 van de hoogste maandelijkse lasten. Zo ontstaat inderdaad een sneeuwbaleffect. Je hebt en minder geld nodig om de maandelijkse lasten te betalen, en daarnaast spaar je ook nog eens meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *