Onze eerste groene investering
Onze eerste groene investering

Onze eerste groene investering

Onze financiële start begon met het aflossen van de hypotheek. Tegelijkertijd legde we een goede buffer aan. En toen? Het werd tijd om te beginnen met investeren. En een van die eerste investeringen, is een echte groene investering geworden. We hebben namelijk sinds een aantal maanden 15 zonnepanelen op ons dak liggen.

Hoe kwamen we tot deze beslissing?

Toen we deze woning kochten, wisten we dat er genoeg te investeren viel. Schuldenvrij en met een goede buffer maakten we enthousiast een investeringslijst. Welke investering bovenaan stond? Juist, zonnepanelen. De lagere maandlasten, teruggave van BTW en verlenging van de salderingsmaatregel waren doorslaggevende factoren. Na meerdere offertes opgevraagd te hebben, viel de keuze uiteindelijk op diegene met de scherpste prijs. En – wat achteraf bleek – een ontzettend goede service! Daarnaast hadden we ook nog geluk met het installeren. De panelen zijn namelijk binnen 3 weken na tekenen van de offerte al geplaatst. Andere bedrijven hanteerden een plaatsingstijd van 3-4 maanden!

Belangrijke voordelen zonnepanelen

 • Lagere energierekening
  Elke maand weer betaal je minder voor je energierekening. 
 • Hogere woningwaarde
  Een woning met zonnepanelen zorgt voor een hogere verkoopwaarde. Daarnaast kunnen de kopers vaak ook meer hypotheek krijgen. Ook maken zonnepanelen de woning aantrekkelijker voor de meeste huizenzoekers.
 • Subsidie 
  Oftewel de BTW teruggave. De betaalde btw kan je binnen 6 maanden kosteloos terugvragen. Een klein minpuntje. Er gaat nog een bepaald bedrag vanaf, namelijk het forfait. Per 1000 kWh is dat €20.
  Voorbeeld: Onze 15 zonnepanelen brengen maximaal 4500 Wattpiek per jaar op. Voor elke 1000 Wattpiek geldt een forfait van €20,-. Wij ontvangen dan de 21% btw van het factuurbedrag terug – €100 forfait. 
 • Salderen
  De meeste huishoudens met zonnepanelen hebben per jaar meer stroom nodig dan ze zelf opwekken. Wek je jaarlijks wel meer energie op dan dat je verbruikt? Dan ga je netto terugleveren na saldering en daar verdien je geld mee. De regeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 tot 2031 wordt het salderen langzaam afgebouwd.
  TIP: Let goed op de hoogte van de terugleververgoeding bij de keuze van een energieleverancier. Vergelijk altijd meerdere leveranciers, er zijn namelijk grote verschillen tussen de terugleververgoeding.
 • Weinig onderhoud
  De zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. De regen zorgt vaak al voor een natuurlijke douche. 

Belangrijke nadelen zonnepanelen

 • Hoge eenmalige investering
  Voordat je gaat profiteren van lagere maandlasten en rendement, is er eerst die hoge eenmalige investering. Vergelijk dan ook altijd meerdere aanbieders. Ik heb namelijk gemerkt dat er erg grote verschillen tussen de offertes zit. Bij ons kwamen vooral de kleine bedrijven met scherpere prijzen. Vergeet ook zeker niet te onderhandelen!
 • Je dak moet geschikt zijn
  Niet elk dak is helaas geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Heb je bijvoorbeeld schaduwplekken? Dan kunnen individuele optimizers eventueel een uitkomst bieden. Denk anders ook eens aan het dak van een overkapping of garage. Wellicht dat daar wel mogelijkheden zijn. 

Vergeet niet de voorwaarden van je opstalverzekering na te kijken! Als je zonnepanelen hebt geplaatst moet je dit vaak doorgeven. Dit kan een premieverhoging tot gevolg hebben. Alhoewel dit meestal niet het geval is. 

Onze ervaring tot nu toe?

Na 2 maanden kan ik niet anders zeggen dan dat we ontzettend tevreden zijn. Inmiddels hebben de zonnepanelen de eerste 1000 kWh al opgebracht. Hiermee zitten we al bijna op de helft van ons verwachte jaarverbruik. Het is nu nog wachten op de BTW teruggave. De terugverdientijd van onze eerste groene investering is 5 jaar. Daarna is het pure winst!

Wat vind je van zonnepanelen? Een goede (groene) investering of kies jij liever voor iets anders?

2 Comments

 1. HereIsTom

  Een hele goede investering. Tip: als het lang droog is, zoals nu, met de tuinslang de zonnepanelen afspoelen, als ze schoon zijn leveren ze zo 10% meer op!
  Sorry voor de vele reacties maar heb net je leuke blog ontdekt 😉
  Kan alleen niks vinden om me te abonneren?

  1. D

   Goed idee! Ik vind het alleen maar ontzettend leuk dat je de moeite neemt om hier te komen lezen en te reageren:). Aangezien ik pas sinds deze maand ben begonnen, kan je me momenteel alleen volgen via Bloglovin. Maar er wordt aan gewerkt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *