Mijn huishoudboekje van januari
Mijn huishoudboekje van januari

Mijn huishoudboekje van januari

Alwéér een nieuwe rubriek op The Money Mindset, namelijk “mijn huishoudboekje”. In deze rubriek deel ik elke maand mijn uitgaven. Zelf vind ik dit namelijk één van de leukste rubrieken om te lezen. De ervaringen van anderen, daar leer je vaak toch het meeste van. Mij heeft het in ieder geval al veel gebracht. Dus vanaf nu, deel ik ook die van mij. Hierbij mijn huishoudboekje van januari.

Mijn huishoudboekje: vaste lasten januari

Hypotheek€0
Voorschot gas en licht€45
Voorschot water€16,80
Internet€36
Gemeentelijke belastingen€105
Opstal- en inboedelverzekering€25,92
Wegenbelasting 2x€74
Autoverzekering 2x€55,94
Scooterverzekering2,35
Zorgverzekering€170
AVP€3,50
Uitvaartverzekering6,50
Telefoonabonnement€10
Bankkosten€4,50
Beleggingsrekening€1000
Studiefonds Kids€450
Totaal vaste lasten €2005,51

De vaste lasten zijn hier vrijwel altijd hetzelfde. Soms wordt de ene post een paar euro duurder, een andere post dan meestal een paar euro goedkoper. Elke maand gaat er standaard €450 naar “het studiefonds” van de meiden. Dit zijn eigenlijk twee rekeningen, een deposito en een beleggingsrekening. Met nog heel wat jaren te gaan, verwacht ik tegen die tijd ruim voldoende opgebouwd te hebben. Hier kunnen dan o.a. de studies van betaald worden. Daarnaast gaat er iedere maand ook €1000 naar de beleggingsrekening. Dit is het minimale bedrag.

Mijn huishoudbokje: variabele lasten januari

Boodschappen€335,46
Kids€62,76
Huis€72,45
Vervoer€172,41
Kleding€297,87
Overig€52,47
Uitjes€172
Zakelijk / Persoonlijke ontwikkeling€102,48
Zorg€79,42
Totaal variabele lasten€1347,32
Boodschappen

De eerste maand is het gelukt om ruim onder mijn nieuwe boodschappenbudget van €375 te blijven. Na zo’n drukke decembermaand zijn we ook back-to-basic gegaan. En dat is terug te zien aan onze boodschappen.

Kids

Hieronder vallen een aantal producten die ik in de sale kocht. Ook betaalden we het inschrijfgeld voor de zwemles van één van de meiden. Dat is nog behoorlijk duur.

Huis

Ik kocht de laatste spullen voor het vernieuwde kantoor, zoals een nieuwe lamp. Ook onze favoriete opbergdozen van de Ikea waren weer hard nodig. Die nam ik dus ook meteen mee!

Vervoer

Deze post bestaat uit benzine en onderhoud voor de vervoersmiddelen. We tankten voor €97,96. Daarnaast moest één van de auto’s op APK keuring à €39,50. En werden er een aantal schoonmaakmiddelen aangeschaft om de auto’s zelf te poetsen. Hopelijk gaat dat uiteindelijk ook wat geld besparen. Want elke keer €10 per auto aan de wasstraat uitgeven, is eigenlijk best zonde.

Moet jouw auto binnenkort ook op APK keuring? Met deze tip voorkom je dat je onnodig geld moet uitgeven aan onderdelen of reparaties die nog niet nodig zijn!

Kleding

Kleding voor onszelf kopen we niet vaak. Zo’n twee keer per jaar – vrijwel altijd tijdens de sale – doen we een rondje langs onze favoriete winkels. Eerst kijk ik welke spullen nodig zijn en dan kunnen we op zoek. Ik ben misschien een van de weinige vrouwen, maar ik houd eigenlijk helemaal niet zo van winkelen. Maar als ik dan dingen nodig heb, koop ik ze het natuurlijk het liefst zo voordelig mogelijk. Aankomende week komt er een kleding sale shoplog online. Want we zijn – gelukkig – goed geslaagd. De komende maanden zal de post kleding dus vrijwel nihil zijn.

Overig

In deze categorie vallen alle zaken die nergens anders een plekje vinden. Vaak zijn dit spullen voor in en om het huis(houden). Deze maand waren dat bijvoorbeeld nieuwe theedoeken, een emmer, cartridges voor de printer en meeneembakjes voor fruit en groenten.

Uitjes

Voor dit bedrag hebben we één grote uitgave gedaan, namelijk een jaarabonnement voor een park hier in de buurt. Door het gebruik van een kortingsactie, bespaarde ik €40. Toch was het betaalbedrag van €172 voor 4 personen pittig. Gelukkig kunnen we hier wel 365 dagen gebruik van maken.

Zakelijk/Persoonlijke ontwikkeling

Een regelmatig terugkerende post. We vinden het ontzettend belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Zowel zakelijk als persoonlijk. Geregeld schaffen we dan ook boeken of cursussen aan.

Zorg

Dit zijn de kosten van de tandartscontrole in en een deel van het eigen risico. Beide nog van 2019.

Totaal variabele lasten

Als ik het totaalbedrag van de variabele lasten zo zie, was afgelopen januari absoluut geen voordelige maand te noemen. Veel eenmalige kosten, zoals de aanschaf van kleding voor ons en de vier jaarabonnementen hakten er flink in! De totale uitgaven waren €3352,83. Gelukkig hebben we deze maand naast de vaste spaar- en beleggingsopdrachten, ook nog een mooi extra bedrag over kunnen maken.

Hoe zag jouw huishoudboekje van januari er uit? Heb je een mooi bedrag kunnen sparen of waren er onverwachte tegenvallers?

4 Comments

  1. Dit jaar ben ik begonnen om iedere week mijn uitgaven op mijn site te zetten. Met een korte toelichting. Ik vind het ook erg leuk om van andere te lezen wat zij uitgeven, dus ik heb je artikel met plezier gelezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *