Mijn beste financiële tip: Stop met bang zijn
Mijn beste financiële tip: Stop met bang zijn

Mijn beste financiële tip: Stop met bang zijn

Toen ik nadacht wat mijn beste financiële tip is, dacht ik aan veel noodzakelijke en nuttige dingen. Zoals een begroting maken, minder uitgeven dan dat er binnenkomt en een buffer aanleggen. Maar als je meer dan 10 minuten besteedt aan het lezen over persoonlijke financiën, zie je dat deze basis steeds wordt herhaald. Tenzij je met een gouden lepel geboren bent, heb je deze basisstappen ook nodig om financieel onafhankelijker te worden. Maar als deze stappen zo gemakkelijk te vinden zijn, waarom volgt niet iedereen ze dan? Natuurlijk kan ik niet voor jou spreken, maar voor mijzelf weet ik het wel. Angst is de boosdoener geweest die mij zo lang heeft tegengehouden.

Om het leven te leven wat je zo graag wilt, moet je stoppen met bang zijn!

Waar ben je bang voor?

Wanneer je schulden hebt, is het logisch om te zeggen: stop met het uitgeven van geld. Soms is het voor diegene met schulden echter niet zo makkelijk. Ben je bang voor wat mensen zullen denken? Hoe vaak voel je de behoefte om iets nieuws te kopen omdat je denkt dat het van je wordt verwacht? De maatschappij is erop gericht dat we geld uitgeven. Dat is geweldig wanneer je het geld hebt, maar als je een aankoop moet gaan betalen via een lening, is het waarschijnlijk niet nodig en verstandig. 
Vaak herinner je de meeste dingen die je op krediet koopt niet meer, maar wél de rente en aflossingen die tot lang de aanschaf doorlopen. Als je vrienden of familie verwachten dat je een bepaalde levensstijl aanhoudt, moet je jezelf misschien uitleggen.

In ons geval hebben wij bijvoorbeeld 2 auto’s, op zichzelf al een luxe vind ik. Toch krijg ik weleens de vraag of wij ons geen duurdere of grotere auto kunnen veroorloven? Ik zou zo’n gesprek dan uit de weg kunnen gaan, maar juist door uitleg te geven laat je zien dat financiële keuzes niet bepaald hoeven te zijn door je baan- of inkomensniveau.

Bang voor verandering?

Het is heerlijk, elke keer dezelfde routine. Het kost geen energie, geen moeite. Ideaal, zo’n automatische piloot! Maar als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Kijk verder dan vandaag. Wat wil je nou écht? Elke week 36 uur werken, netjes je salaris ontvangen op het einde van de maand en met pensioen gaan met je 70ste, daar is absoluut niets mis mee. Maar als je een hekel hebt aan je werk of te veel tijd moet besteden aan zaken waar je niet gelukkig van wordt, kom dan in actie en kies anders! Maak een plan en begin vandaag nog. Er zijn al meerdere bloggers die het hebben gedaan. Je hoeft niet te zijn zoals zij, maar ga je leven inrichten zoals jij dat wilt. You only live once, make it count!

Bang om de hele situatie nou écht onder ogen te zien?

Met je ogen dicht en zo snel mogelijk elke maand de betalingen doen, zodat je niet weet hoeveel je in totaal verschuldigd bent. Je weet dat het slecht is. Het is gemakkelijk om jezelf ervan te overtuigen dat alles goed gaat zolang je alle betalingen kunt doen. De verzekeringen en hypotheek worden op tijd betaald. Zo slecht kan het toch niet zijn? Het is ongelooflijk moeilijk om dan geconfronteerd te worden om al die bedragen bij elkaar op te tellen en te zien hoeveel geld elke maand naar rentebetalingen gaat. Durf de angst onder ogen durft te komen. Als je ooit vrij wilt zijn, moet je boos worden om de redenen die je tegenhouden en manieren vinden om te veranderen. Onderneem stappen om er vanaf te komen. 

Ik daag je uit

Voor het einde van de maand weet jij waarom je niet bent waar je wilt zijn. Als je niet weet wat je wilt bereiken binnen 1 – 5 – 10 jaar, kom je er nooit. Over 30 jaar kijk je terug en vraagt je af wat er is gebeurd. Tijd is kostbaar en het is zonde als angst ervoor zorgt dat we daar niet het maximale uit kunnen zijn. Mijn beste financiële tip – en ook voor het leven – is om vandaag nog te stoppen met bang zijn!

Heeft angst je ooit ervan weerhouden om een doel te bereiken? Wat is jouw beste financiële tip?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *