Investeren in hypotheken door crowdfunding
Investeren in hypotheken door crowdfunding

Investeren in hypotheken door crowdfunding

Vandaag verscheen er dit bericht. Het is nu mogelijk om een deel van jouw hypotheek te verkrijgen op basis van crowdfunding. Jungo biedt – zoals ze het zelf noemen – een people-to-people hypotheek aan. Je kan dus gaan investeren in hypotheken door crowdfunding.

Hoe werkt het?

Institutionele investeerders (bijvoorbeeld de bank) beleggen in het deel van de hypotheek tot 80% van de marktwaarde van de woning, de particuliere investeerders in het deel daarboven via crowdfunding.
Op deze wijze wordt, samen met het geld van de back-stop investeerder, het deel van de hypotheek boven 80% van de marktwaarde van de woning gefinancierd. In de vorm van obligaties ontvang je dan maandelijks de rente en lineaire aflossing.

Als eerste wordt de investering van de crowd en de back-stop investeerder afgelost uit de reguliere maandtermijnen van de hypotheek. Voor hen geldt een kortere looptijd en een hoger rendement. Dat hoge rendement (nog géén 3%, vind ik persoonlijk niet erg hoog in combinatie met het risico). Daar tegenover krijgt de institutionele investeerder voorrang op de opbrengst van de woning als die wordt verkocht.

Als investeerder zijn er ook hier – zoals met elke belegging – risico’s.

In dit geval spreekt Jungo zelf van 4 verschillende risico’s:

 • De huizenkoper voldoet niet aan zijn financiële verplichtingen.
  Het niet (tijdig) betalen van de maandelijkse termijnen is wellicht het grootste risico. Het is dan ook mogelijk dat je niet jouw (gehele) investering terugkrijgt.
 • De crowd wil eerder afgelost krijgen
  De looptijd staat vooraf vast, je kan jouw investering dan ook niet voortijdig terugvragen. Ook het doorverkopen van de obligaties is niet mogelijk.
 • Concentratierisico
  Met andere woorden, als je in 1 project (hypotheek) investeert, is het risico 100%. Wanneer je een groot bedrag over meerdere projecten (hypotheken in dit geval) verdeelt, spreid je het risico.
 • Vervroegde aflossing door de huizenkoper
  Wanneer de huizenkoper eerder extra aflost, loop jij rendement mis.

Zou ik het doen?

Zelf ben ik geen grote voorstander van investeren in hypotheken via crowdfunding. Het risico van crowdfunding wordt nog vaak onderschat. De voorgespiegelde rendementen worden lang niet altijd gehaald, doordat de projecten vaker achterlopen met betalingen of voortijdig worden beëindigd. Wil je écht investeren, dan zou ik eerder gaan beleggen. Kies je liever voor een laag risico, dan zijn er ook andere spaaralternatieven. 

Is het verstrekken van hypotheken die deels door crowdfunding worden gefinancierd een goede ontwikkeling volgens jou? En zou jij ooit via crowdfunding investeren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *