Hoeveel eigen geld voor het kopen van een huis
Hoeveel eigen geld voor het kopen van een huis

Hoeveel eigen geld voor het kopen van een huis

Het is waarschijnlijk de duurste aankoop van je leven: een eigen huis. Helemaal met deze overhitte woningmarkt. Eind 2019 was de gemiddelde verkooprijs van een woning namelijk €326.000, een stijging van 8% ten opzichte van eind 2018! Door de nieuwe hypotheekregels tegenwoordig mag de hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde zijn. Je krijgt bij de aankoop van een huis echter met meer kosten te maken. Denk maar eens aan de kosten koper en makelaarskosten. Deze moet je nu zelf betalen. Kortom, hoeveel eigen geld heb je nou eigenlijk nodig voor het kopen van een huis? En welke bijkomende kosten komen er nog bij?

Het korte antwoord: gemiddeld heb je 5-6% van de koopsom aan eigen geld nodig. Gaat het bijvoorbeeld om een huis van €200.000, dan moet je denken aan een bedrag van €12.000 aan eigen geld.

Voor deze kosten heb je dus eigen geld nodig

Makelaarskosten | Vast bedrag of een courtage 

Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen bij de aankoop van een huis. In sommige gevallen kan het wel verstandig zijn. Een aankoopmakelaar houdt zich bezig met de inspectie, de waardebepaling, de onderhandelingen, alle bijkomende regels en andere zaken. 

De prijs die een makelaar voor zijn diensten vraagt, kunnen sterk uiteenlopen. Sommige makelaars brengen een vast bedrag in rekening. Andere rekenen met een percentage van de aankoopsom, ook wel courtage genoemd. Dit is meestal tussen 1 procent en 1,5 procent van de koopsom.

Taxatiekosten | €350 – €800

Voor het krijgen van een hypotheek, is een taxatierapport vaak verplicht. Hiervoor heb je een gecertificeerde taxateur nodig. Een taxateur bepaalt de waarde van het huis. Vervolgens ontvangt de hypotheekverstrekker hier een officieel rapport van. 

De meeste taxateurs rekenen een vast bedrag, globaal ligt dat tussen de €350 en €800. Heel soms een courtage. 

Advies/bemiddelingskosten hypotheek | €1500 – €3000

Je kan ervoor kiezen om een financieel adviseur of hypotheekadviseur in te schakelen. Dit is niet verplicht, maar in sommige gevallen kan het wel verstandig zijn. Heb je bijvoorbeeld een ingewikkelde financiele situatie, niet veel financiele kennis of vind je begeleiding prettig? Dan kan het zeker verstandig zijn en uiteindelijk geld besparen.

Een financieel adviseur werkt of voor een vast bedrag, of op basis van een uurtarief. Globaal komen de kosten uit tussen de €1500 – €3000.    

Geen hypotheekadviseur nodig? Dan kan je ook zelf je hypotheek afsluiten. Dit wordt ‘execution only’ genoemd. De kosten hiervan liggen vaak tussen de €300 en €750.

Bouwkundig onderzoek (niet verplicht) | €300 gemiddeld

Standaard zit er tegenwoordig een ‘voorbehoud bouwkundige keuring’ in een koopcontract. Als jij dat wilt, kan je deze keuring laten uitvoeren. De kosten zijn dan wel voor eigen rekening. Sommige bouwkundigen bieden al een keuring aan voor nog geen €200, maar dit bedrag kan ook oplopen tot €500. Zeker als het om een groter huis gaat.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie | 0,7% van de koopsom

Als de hypotheek maximaal €310.000 bedraagt (of met energiebesparende maatregelen maximaal €328.600), kom je in aanmerking voor NHG. Deze verzekering – die een garantie biedt voor de hypotheekverstrekker als je door bepaalde omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen – zorgt ervoor dat jij een lager rentepercentage krijgt.

Notariskosten | €1000 ongeveer

Voor een notaris gelden geen vaststaande tarieven, zoals bijvoorbeeld bij een tandarts. Een notaris is echter wel verplicht bij de levering van een huis. Vraag daarom verschillende offertes op. Ook hier lopen de kosten ver uiteen. Van een kleine €300 tot wel €2000. De prijs ligt vooral aan het honorarium (de beloning) die de notaris zichzelf toekent. De andere kosten die bij een koopakte komen kijken – denk hierbij aan de kosten voor de inschrijving bij het Kadaster – zijn overal hetzelfde.

Bankgarantie | 0,1% van de koopsom

Bij de aankoop van een huis moet je vaak een waarborgsom storten. Dit is meestal 10% van de koopsom, die voordat je tekent op de rekening van de notaris moet staan. Wanneer je dit geld niet hebt, kan je de bank vragen om een bankgarantie. Hierbij verklaart de bank garant te staan voor de borg als jij je verplichting niet kunt nakomen. 

Overdrachtsbelasting | 2% van de koopsom

De kosten die je wél hebt bij de aanschaf van een bestaand huis, en niet bij een nieuwbouwhuis: overdrachtsbelasting. Deze is standaard 2% van de koopsom.

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor het kopen van een huis? Zoals je ziet, een behoorlijk bedrag. Daarom raad ik je zeker aan om goed rond te kijken en meerdere offertes op te vragen. Hierdoor kan je zeker op bepaalde kosten besparen.

Toch heb ik nog wel positief nieuws. Een deel van deze kosten zijn namelijk aftrekbaar. Het gaat dan om de taxatiekosten, bemiddelingskosten, de kosten van de NHG-aanvraag en de notariskosten. Scheelt toch al weer iets!

Extra: Heb jij een huis gevonden dat méér waard blijkt te zijn dan de aankoopprijs? Dan is het mogelijk om een hogere hypotheek aan te vragen (dus niet voor de aankoopprijs, maar voor de woningwaarde). Hiermee kan je dan de bijkomende kosten financieren, waardoor je geen eigen geld hoeft in te leggen. De hogere hypotheek moet dan wel nog passend zijn voor jou inkomen. In hypotheektermen ook wel de LTI genoemd. Daarnaast is de kans dat je – in deze overhitte huizenmarkt – zo’n buitenkansje vindt érg klein!

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *