Hoe sparen wij voor onze kinderen?
Hoe sparen wij voor onze kinderen?

Hoe sparen wij voor onze kinderen?

Kinderen kosten geld, maar de hoogte van deze kosten bepaal je voor een groot deel zelf. Voor een groot deel dan – de overheid is bijvoorbeeld een factor waarop je geen invloed hebt. Waar vroeger de overheid nog een grote bijdrage leverde aan studiekosten, is dat met de wijzingen in de studiefinanciering nu een ander verhaal. Wij vinden het belangrijk om goed voorbereid te zijn, het aanleggen van een spaarpot voor hen was dan ook een logische stap. Maar hoe sparen wij voor onze kinderen?

Geen rente, toch sparen

Met de huidige spaarrentes, word je niet echt gemotiveerd om te sparen. Toch is het aanleggen van een (kleine) spaarpot voor je kinderen, geen slecht idee! Ik raad je zeker aan om elke maand een vast bedrag apart te zetten, de hoogte hiervan maakt niet uit. Door er een vaste last van te maken, wordt het een gewoonte. En wanneer je vroeg begint, is dat kleine bedrag over 18 jaar uitgegroeid tot een mooie start voor bijvoorbeeld een studie. Daarnaast is het ook een mooie manier om aan je kinderen te laten zien wat consequent een bedrag opzij zetten – sparen dus – kan opleveren.

En wij?

Wij sparen voor de kinderen op een rekening waarbij we ongeveer 3% per jaar krijgen, gelukkig. In deze tijd geen slecht rendement. Het bedrag komt vrij op het moment dat onze oudste 18 jaar is. Dat bedrag moet dan voldoende zijn om meerdere studies te betalen en bij te dragen aan mogelijke kamerhuur of hulp bij de aanschaf van een eigen huis.

Rekening op naam van je kind?

Je kan bij de aanvraag van een rekening kiezen om het op naam van je kind te zetten. Wat zijn de voordelen en nadelen hiervan?

 • Vermogensrendementsheffing
  Tot de 18de verjaardag van je kind, valt al zijn vermogen in jouw box 3. Het maakt daarbij dus niet uit of de spaar-/beleggingsrekening op naam van jou staat of van je kind.
 • Zeggenschap
  Staat de rekening op naam van je kind, dan heeft hij vanaf zijn 18de volledig zeggenschap over het complete bedrag. Wellicht vind je het fijner om zelf te kiezen wanneer je welk bedrag geeft.
 • Schenkbelasting
  Het enige voordeel is dat je nooit te maken krijgt met schenkbelasting wanneer de rekening op naam van je kind staat. Echter is een bijdrage aan de reguliere studie van je kind normaal gesproken niet belast schenkbelasting. Dat geldt in ieder geval voor een bijdrage voor een studie als het studerende kind nog geen 21 jaar is, of als het kind een studie volgt die hij voor zijn 21e jaar is begonnen.

Niet alleen sparen

 • Zoals aangegeven sparen wij maandelijks, maar daarnaast beleggen we ook iedere maand een vast bedrag. Het wordt automatisch afgeschreven, we hebben er dus geen omkijken naar, ideaal! Door de combinatie van sparen en beleggen verhogen we het rendement. Natuurlijk is het risico dan ook groter dan wanneer je alleen spaart.

Leg jij ook maandelijks een bedrag apart voor je kinderen? Doe je dit dan door te sparen, te beleggen of zoals wij een combinatie van deze twee?

5 Comments

 1. Netjes, een rendement van 3% per jaar op een spaarrekening. Ik zou – in de toekomst – denk ik ook voor een combinatie van sparen en beleggen gaan, en slechts een beperkt deel op naam van het kind zetten.

  1. D

   Bedankt voor je reactie! Ja we zijn er ook blij mee. Altijd goed als je nu al nadenkt over de toekomst! Hoe eerder je begint, hoe lager de inleg en hoe meer rendement door rente-op-rente.

 2. Erik

  Wij sluizen de gehele kinderbijslag van onze 3 kinderen direct door naar een beleggingsrekening op hun eigen naam. Op deze manier sparen we automatisch voor hen, hebben we vooruitzicht op een beter en hoger rendement (time is your friend) en voorkomen we dus schenkbelasting. Daarnaast hebben we een zakgeldcontract met ze afgesloten. Zij hebben zelf besloten om de helft van hun zakgeld apart te zetten en te sparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *