Goedkoop knutselen met je peuter en kleuter
Goedkoop knutselen met je peuter en kleuter

Goedkoop knutselen met je peuter en kleuter

Hier in huis wordt er elke dag fanatiek geknutseld. Kleuren, tekenen, verven, plakken, kleien. De mooiste kunstwerken worden hier dagelijks aan de eettafel gecreëerd. Hierdoor slinkt de knutselvoorraad altijd snel. Met als gevolg dat ik geregeld op zoek ben naar goede en goedkope knutselspullen. Heb je zelf ook echte kunstenaars in huis? Deze tips gebruik ik om goedkoop te knutselen met peuter en kleuter. 

Tip 1 | Een goede voorbereiding

Ondanks dat ze hier speciale kindertafeltjes hebben om aan te spelen, wordt hier nooit aan geknutseld. “Mama, onze tafeltjes zijn veel te klein! Aan de eettafel hebben we wél genoeg ruimte.” Dat heb ik geweten. Er was niet alleen een prachtig kunstwerk op papier gemaakt, maar ook op de eettafel. Sindsdien wordt hier standaard gebruik gemaakt van een placemat. Gelukkig heb ik de ideale placemat gevonden bij de Action. 

Goedkoop knutselen met peuter en kleuter

Ze zijn lekker lekker groot, stevig en met een prijs van €0,79 absoluut betaalbaar.

Wat natuurlijk ook niet kan ontbreken, is een goede bescherming voor de kleding van je kind. Ook hier vind je een goede variant bij de Action. Want helaas is het mij wel eens overkomen dat ik een van de meiden voor het knutselen zo’n handig kindershort aandeed. Toen ze vervolgens klaar was  en ik het enthousiast uittrok, was “de inkt” er gewoon doorheen gekomen. En die magische skill om alle vlekken uit kinderkleding te krijgen? Die heb ik nog steeds niet ontwikkeld – en mijn wasmachine trouwens ook niet. Dus kijk voordat je een kindershort aanschaft, eerst even goed naar de kwaliteit. Soms is goedkoop dus duurkoop. Onderstaande is hier tot nu toe een goede aanwinst geweest.

Goedkoop knutselen met je peuter en kleuter

Tip 2 | Kleien

Vaak een grote hit bij de kleintjes, kleien. Gelukkig zijn er vele soorten klei te vinden. Alhoewel, wij hebben behoorlijk wat klei gekocht voordat we echt fijne klei vonden. Zo heb je de goedkoopste klei van bijvoorbeeld de Action. Het kost vrijwel niets. Maar het ging hier niet lang mee. Als een potje eenmaal open is, wordt het al vrij snel hard en korrelig. Hierdoor wordt ermee kleien na een tijdje niet meer fijn. Ook is het niet goed te combineren met allerlei “speelsetjes” en accessoires, zoals die van Play-Doh. Die speelsetjes, die zijn ontzettend leuk. Daarmee kunnen ze eindeloos spelen.
Kijk zeker eens of je de speelsetjes van Play-Doh of andere kleiaccessoires tweedehands kan vinden op bijvoorbeeld Marktplaats. Daar vind je vaak voor een klein prijsje een hele bak vol. 

Alleen zal ook deze klei, als je een échte kleifan hebt thuis, regelmatig vervangen moeten worden. En om steeds nieuwe potjes klei te blijven kopen, werd een beetje te gortig. Daarom ben ik op zoek gegaan naar véél klei die ook nog lang goed blijft. Uiteindelijk ben ik op de deze klei van Creall uitgekomen. 

Had ik dit maar eerder geweten! Deze klei bevalt hier namelijk ontzettend goed. Er zit meteen voldoende klei in een emmer en het is daarin ook makkelijk op te bergen. Daarnaast gaat het lang mee. Na bijna 1 jaar is de kwaliteit nog steeds hetzelfde. Hij korrelt niet en blijft soepel. Dat scheelt ook nog eens hoop rommel! En onderaan de streep ben je uiteindelijk goedkoper uit. Met 1 kleine emmer van 450 heb je net zo veel klei als 4 grote potjes van Play Doh. Je betaald het dubbele, maar omdat deze klei zolang meegaat, bespaar je uiteindelijk geld

Tip 3 | Kleuren

Goedkoop knutselen met je peuter en kleuter

Een activiteit die zowel voor de hele kleintjes, als de oudere kleuters en basisschoolkinderen geschikt is. En je hebt hiervoor nauwelijks wat nodig. Simpel wit (kopieer)papier en kleurpotloden. Voor nog geen euro kan je al klaar zijn. Toch is het hier ook handig om even verder te kijken. Voor kleurpotloden geldt vaak, goedkoop is duurkoop. Zo vind je de goedkoopste set kleurpotloden voor €0,49. De kans dat deze weinig kleur afgeven of snel afbreken is dan aanwezig. Vooral bij nog kleine kinderen ben je dan de hele tijd bezig met slijpen. Kies daarom meteen voor NET wat betere kleurpotloden. En deze hoeven absoluut geen vermogen te kosten. Zelf hebben wij de kleurpotloden van BIC Kids, een speciale lijn voor kinderen. Lekker stevig, ze geven een goede kleur af én ze kunnen tegen een stootje.

Tip 4 | Verven

Kliederen, iets wat vrijwel elk kind geweldig vindt! Verven is daar een ideale activiteit voor. Net zoals kleuren, een goedkope knutselactiviteit.

Je hoeft maar voor drie dingen te zorgen

  1. Een goede voorbereiding door kindershort en die grote placemat (tip 1)
  2. Stevig papier of karton
  3. Verf

Voor verf is er dus ook een hele markt. Allemaal leuke setjes, vaak voorzien van leuke plaatjes van de bekende Disney figuren. Budgetvriendelijk is het niet. Er zit meestal weinig in, de verf is niet van de beste kwaliteit, het kwastje wat erbij zit erg klein. Je betaald uiteindelijk dus voor de leuke verpakking met Disney figuren. Beter is om een paar grote tubes verf en wat fijne kwasten te kopen. Een paar tubes van verschillende kleuren verf van 250 ml voor €0,89 per stuk en een setje kwasten voor €2, en de kids kunnen maanden verven. Zelf doe ik altijd een paar klodders verf op een stuk stevig papier. Dit voorkomt én dat er veel verf wordt gebruikt én het scheelt rommel. Of je gebruikt deze handige herbruikbare bakjes van de Action.

Verfbakjes action

Tip 5 | Letters

Dit is vooral leuk voor kinderen van 4 en 5 jaar oud. Toen de oudste jarig was, ontving ze deze leuke letterdoos. En wat ik eigenlijk niet had verwacht, gebeurde wel. Er wordt erg vaak mee gespeeld, op verschillende manieren en niveaus. Het begon met letters sorteren. Vervolgens werden er “fictieve woorden” gemaakt. Daarna mochten papa en mama woorden schrijven, die dan na werden gemaakt. Natuurlijk kan het plakken op knutselwerken ook niet ontbreken. Kortom, tal van mogelijkheden met een letterdoos. Een goede bestede euro bij de Action.

Goedkoop knutselen met je peuter en kleuter hoeft dus niet moeilijk te zijn. Als ze nog zo jong zijn, vinden ze nog veel verschillende activiteiten leuk. Als er maar voldoende afwisseling in en ze vooral zélf mogen kiezen wat ze maken. Zijn ze helemaal klaar met knutselen? Dan is dit educatieve speelgoed misschien een leuk idee!

Dit artikel bevat zogenoemde ‘affiliate linkjes’. Dat betekent dat wanneer jij via één van de links enthousiast bent geworden en wat bestelt in deze webshops, ik een kleine commissie ontvang. Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *