Goedkoop boodschappen doen met deze bespaartips – deel 1
Goedkoop boodschappen doen met deze bespaartips – deel 1

Goedkoop boodschappen doen met deze bespaartips – deel 1

In 2019 heb ik al flink bespaard op mijn boodschappenbudget door deze tips te gebruiken. Misschien heb je het inmiddels al voorbij zien komen op Instagram of in het artikel dat ik hierover schreef. Ik ga van een boodschappenbudget van €450 naar €375 per maand. Dit betekent dat ik 15% minder moet gaan uitgeven aan mijn boodschappen.
Vandaag trappen we de bespaarreeks af met: goedkoop boodschappen doen met deze bespaartips – deel 1.

1. Bepaal een budget & stick-to-it!

Voordat je begint met besparen, moet je eerst weten hoeveel je nu precies uitgeeft. Dan pas kan je een budget gaan bepalen. Kleine tip: houdt het realistisch! Meteen 50% minder uitgeven zou mooi zijn, maar is vaak (niet meteen) haalbaar. Dat maakt het ook veel moeilijker om vol te houden. En opgaven is – natuurlijk – geen optie!

2. Maak gebruik van de seizoenen

Seizoensgroenten en -fruit. Of je nu in de winter of zomer over de groenten- en fruitafdeling van een supermarkt loopt, je ziet bijna geen verschil meer. Bijna alles is het hele jaar door verkrijgbaar. Seizoensproducten smaken niet alleen beter, het scheelt ook veel geld. En om nou precies te weten welke producten wanneer het lekkerste en goedkoopste zijn, vond ik deze handige seizoenswijzer van Albert Heijn.

3. Zorg voor standaardmaaltijden

Geen zin of tijd om te koken? Vaak worden dan afhaal- of bezorgmaaltijden op tafel getoverd. Begrijpelijk, maar killing voor het budget! Zorg daarom voor een aantal standaard maaltijden, die je juist maakt als geen inspiratie of tijd hebt. Dit zijn dan maaltijden die je al vaak hebt gemaakt, makkelijk en snel te bereiden zijn en voordelig zijn.

Kies écht bewust voor een afhaal- of bezorgmaaltijd. En niet uit tijdsnood of omdat je geen zin hebt om te koken. Als het niet meer standaard is, geniet je er vaak ook meer van.

4. Gooi de diepvries vol

Wat ligt er op dit moment in jouw diepvries? Pizza’s, snacks, ijs en 2 hele broden. Zonde, je laat zo geld liggen! Er zijn namelijk ontzettend veel diepvriesproducten van goede kwaliteit die erg goedkoop zijn, zoals bijvoorbeeld diepvriesgroenten. Diepvriesgroenten hebben een aantal voordelen:

  • Ze zijn in verhouding vrijwel altijd goedkoper dan verse groenten of groenten uit een pot.
  • Vaak gezonder. Er zitten geen suiker, geen zout of andere toevoegingen in. En of die verse broccoli op de versafdeling van de supermarkt nou echt zo vers is? Een paar dagen oud voordat het in jouw mandje beland, is die zeker!
  • Ze zijn het hele jaar door aanwezig.
  • Of je nou voor jezelf, voor 2 of 4 kookt, porties bepalen is veel makkelijker.
  • Bij een aanbieding kan je meerdere stuks in 1 keer inslaan.
  • Je hebt altijd groenten in huis.

Tip voor op het boodschappenlijstje: goedkope, blauwe diepvrieszakjes. Ideaal om allerlei producten en gerechten in eenpersoonsporties in te vriezer. Diepvrieszakjes besparen ook nog eens ruimte ten opzicht van diepvriesbakjes.

5. Vervang vlees

Je hoeft niet meteen vegetariër te worden. Maar (goed) vlees is prijzig. Vooral als je het dagelijks bij meerdere maaltijden eet. Door wekelijks vlees bij een aantal maaltijden te vervangen door eieren, peulvruchten, bonen of vleesvervangers, bespaar je niet alleen geld, het is ook gezonder en beter voor het milieu. En mis je inspiratie? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel lekkere, vegetarische recepten te vinden.

6. Voordeelverpakkingen zorgen (meestal!) voor makkelijke winst

De meeste producten hebben het wel, een grote broer. Zo’n handige voordeelverpakking. Niet alleen handig omdat je minder vaak hoeft te slepen, maar ook goedkoper. 2 vliegen in 1 klap!

Of toch niet altijd? Soms zijn voordeelverpakkingen helemaal niet goedkoper, maar door slimme marketing denken we dat altijd wel. Kijk daarom altijd naar de kilo- of literprijs! Blijkt de voordeelverpakking wel goedkoper te zijn, dan nog kan je uiteindelijk duurder uit zijn. Zo’n voordeelverpakking is namelijk niet bedacht om het je – als consument – alleen makkelijker te maken. Uit onderzoek blijkt dat je onbewust vaak meer gebruikt als het in een grotere pot of verpakking zit. Resultaat: je verbruikt meer waardoor de besparing weer is verdwenen.

7. Drink bijna gratis drinken

De prijs van een 1,5 liter fles is gemiddeld €0,39, en er wordt aanbevolen om minimaal 1,5 liter te drinken per dag. Dat staat gelijk aan €11,70 per persoon, per maand, alleen aan water. Ter vergelijking: 1000 liter kraanwater kost ongeveer €0,70. Met kraanwater kan je dus 666 1,5 liter flessen vullen. Elke dag zelf je herbruikbare flesjes vullen kost je per persoon, per maand €0,03.

8. Laat je niet verleiden door A-merken

Misschien ben je gewend om bepaalde producten altijd van een A-merk te kopen. Maar de B- of C-merken zijn meestal goedkoper. Deze producten worden vaak in dezelfde fabriek gemaakt als het A-merk, alleen hebben ze een eigen naam en vooral geen hoge marketingkosten. Nog niet overtuigd? Controleer dan eenvoudig de ingrediënten op de achterkant van de verpakking, om de overeenkomsten en verschillen te zien. Soms is de kwaliteit van een B merk zelfs beter dan dat van een A merk (minder suikers, minder toevoegingen etc.)

9. Maak je eigen kruidenmix

Tientallen verschillende kruidenmixen, voor elk gerecht is er wel een bijpassende mix te vinden. Handig denk je, en zo komen er steeds meer extra potjes in je keukenkastje! Kruidenmixen zijn niet alleen duur, de kans is trouwens ook groot dat je het merendeel van de kruiden thuis al hebt staan. Daarnaast bestaan de meeste kruidenmixen voor 70% uit zout.

Rekenvoorbeeld:

Verstegen kruidenmix voor kipPrijsKeukenzoutPrijs
Potje 70 gram €1,61Kilo€0,45
70% zout = 49 gram zout€1,1349 gram zout€0,02

Je betaalt dus 56x zoveel! Voor een ingrediënt dat niets extra’s toevoegt aan een gerecht. Ga zelf aan de slag met het maken van kruidenmixen. Bij de toko vind je vaak goede en betaalbare basisproducten voor het maken van je eigen kruidenmix.

Natuurlijk komen er nog meer bespaartips aan. Vanwege de lengte van het artikel heb ik besloten om er meerdere artikelen van te maken. Binnenkort komt deel 2 online!

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *