Is financieel onafhankelijk worden mijn doel?
Is financieel onafhankelijk worden mijn doel?

Is financieel onafhankelijk worden mijn doel?

Tot een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord – de term financieel onafhankelijk. Integendeel, het begrip sparen kwam zelfs niet in mijn woordenboek voor en nadenken over de toekomst, waarom zou ik? Als begin twintiger waren er namelijk andere zaken die ik belangrijk vond. De nieuwste gadgets, een prachtige auto – hallo mini Cooper! – en vooral actief zijn op sociaal vlak. Als ik toen al de inzichten had gehad waarover ik vandaag beschik, dan had ik andere keuzes gemaakt. Natuurlijk was ik niet thuis op de bank met een glaasje cola en de gordijnen dicht gaan zitten, maar er waren genoeg zaken waarop ik had kunnen besparen. Daardoor had mijn beleggingsportefeuille er nu een stuk beter uitgezien. Wat is FO eigenlijk en is financieel onafhankelijk worden mijn doel?

Wat is financieel onafhankelijk zijn eigenlijk?

Waar het bij financiële onafhankelijkheid op neer komt is dat je naar een situatie toewerkt, waardoor je zonder dat je nog hoeft te werken, een bepaald uitgavenpatroon kan behouden. Tijdens de opbouwfase richt je je persoonlijke financiën zo in, dat je bewust een bepaald vermogen opbouwt. Op je FO datum heb je dan de mogelijkheid om bijvoorbeeld te stoppen met werken. Dit door het vermogen dat je hebt opgebouwd – of door andere vormen van passief inkomen.

Wanneer kan je dan financieel onafhankelijk worden?

Voor het berekenen hiervan is je persoonlijke spaarquote het meest belangrijk. Je spaarquote is het percentage van je inkomen dat je opzij kan zetten met als doel FO. Een veelgebruikte formule die wordt gebruikt in FO-land, is dat je 25x je jaarlijkse uitgaven aan vermogen bezit. Hierbij wordt uitgegaan van 5% rendement (na aftrek inflatie) en dat je vanaf je FO datum je 4% van je vermogen opneemt op jaarbasis. Hoe meer je nu dus kan sparen per maand, hoe eerder je FO kan zijn.

SpaarquoteHoeveel jaar tot FO
0%nooit
5%66
10%51
25%32
50%17
75%7
100%vandaag nog

Is financieel onafhankelijk worden mijn doel?

Gelukkig – kan ik nu zeggen – is alles wat ik eerder vertelde allemaal verleden tijd. Financieel onafhankelijk zijn is op dit moment niet mijn nummer 1 doel. Echter geeft het mij wel veel inzicht en inspiratie naar een gezondere financiele toekomst, waarin ik keuzes en vrijheid creëer voor mijn echte doelen. Gezien mijn nog vrij jonge leeftijd en het feit dat ik nog aan het begin van mijn carrière sta, ben ik vooral bezig met opbouwen. Het opbouwen van vermogen, van ervaring en van ontdekken.

2 Comments

  1. Ik ga liever voor HOT dan FO/FIRE. Als ik over een paar jaar (hopelijk) moeder ben, wil ik minder gaan werken. Dan kan ik natuurlijk minder sparen dan nu, maar dat doe ik liever dan pas over 30 jaar helemaal (financieel) vrij zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *