Een opvallend nieuwsbericht over rentenieren
Een opvallend nieuwsbericht over rentenieren

Een opvallend nieuwsbericht over rentenieren

Toen ik gisteravond het nieuws van de dag doornam, stuitte ik op een opvallend nieuwsbericht over rentenieren. De conclusie van het bericht: volgens de heer Bruel wordt het erg moeilijk om, wanneer je in loondienst bent, een bedrag bij elkaar te sparen dat ervoor zorgt dat je kan gaan rentenieren. Hij deelde een paar interessante standpunten, en de hoeveelheid reacties onderaan het bericht laat zien dat de meningen hierover nogal verdeeld zijn. Het leek mij, aangezien het perfect past bij deze blog – wel leuk om deze uit te lichten.

“Een netto-inkomen van €1800 is weinig”

Er wordt gezegd dat wanneer je van een netto-inkomen van €1800 rondkomt, dit “weinig” is. Vooral deze opmerking is zeer gekleurd. Dit zal namelijk niet het salaris van de persoon in kwestie zijn, maar wel van veel anderen. Er zijn zelfs hele gezinnen die hiervan rond kunnen/moeten komen. Of een alleenstaande die zuinig leeft en hier wel van kan sparen. Het feit blijft, wanneer je geen bovenmodaal inkomen hebt, is het opbouwen van vermogen lastiger. Maar vergeet niet, dat iemand met meer inkomsten (vaak) ook meer uitgaven heeft. Het bewust worden van de financiële mogelijkheden en de keuzes die je maakt hierin, is de belangrijkste eerste stap bij het opbouwen van vermogen. Niet de hoogte van je inkomen.

“Het risicovrije rendement is tegenwoordig 0”

Met de standaard inflatie (vaak rond de 2%) en de huidige rentetarieven, verlies je jaarlijks spaargeld door het op een spaarrekening te zetten. Met dit standpunt moet ik het wel eens zijn. De cijfers liegen er niet om. Wil je zorgen dat je geld niet minder waard wordt, maar zelfs meer, dan moet je tegenwoordig meer risico lopen dan vroeger. En dat is jammer. Vooral wanneer je nog niet zoveel weet van financiën, of je zit aan de beginfase van vermogensopbouw en durft niet veel risico te lopen. Misschien demotiveert het je zelfs wel om te gaan beginnen. De enige tip die ik hierbij kan geven: vergroot je kennis

De enige tip die ik hierbij kan geven: vergroot je kennis!

Ga lezen! Ouderwetse boeken, of een van de vele blogs over persoonlijke financiën – zoals je nu al doet – top! Daarnaast praat erover! Met je partner, vrienden, familie of een onafhankelijk financieel adviseur. Hierdoor krijg je meer kennis, meer inzicht en hoor je ook ervaringen van anderen, waardoor je wellicht anders gaat denken over bepaalde financiële zaken.

“Pas realistisch om te gaan rentenieren als je heel veel geld hebt”

En met veel geld wordt bedoeld, een flinke erfenis, een rijke familie of een goedlopend bedrijf. Ik vind dit standpunt wat kort door de bocht. Natuurlijk is het eenvoudiger om van een groot bedrag een nog groter bedrag te maken. Maar, waar een wil is, is een weg. Wanneer je zorgt dat je inkomsten altijd hoger zijn dan je uitgaven, heb je automatisch de mogelijkheid om te sparen. Hoe klein het bedrag ook is, begin er vandaag nog mee. Vooral die 20-ers en 30-ers die nu meelezen! – je hebt een gigantisch voordeel door die lange horizon. Daarnaast zorgt een duidelijk doel en die moneymindset er waarschijnlijk voor dat je ook andere keuzes gaat maken in de toekomst. En wellicht kan je dan ooit wel rentenieren, of eerder met pensioen, of minder gaan werken. Kortom, zelfs zonder die zak met geld is er veel mogelijk.

Welk deel van dit nieuwsbericht over rentenieren zet jou het meest aan het denken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *