€80 weekboodschappen voor een gezin met bonnetjes
€80 weekboodschappen voor een gezin met bonnetjes

€80 weekboodschappen voor een gezin met bonnetjes

Begin januari startte de boodschappen bespaarreeks op TheMoneyMindset. Omdat een van mijn doelen voor 2020 is om 15% te besparen op de boodschappen. Sommige van jullie waren benieuwd naar mijn weekboodschappen. En daarom laat ik in dit artikel zien hoe ik voor €80 de weekboodschappen voor ons gezin doe, compleet met bonnetjes.

Voor €375 per maand boodschappen doen voor het hele gezin. En dat gezin bestaat hier uit twee volwassenen en twee meiden van 4 en 3 jaar. Wij eten vrij gezond, althans, dat vind ik. Vlees zal bijvoorbeeld nooit op onze bonnetjes te vinden zijn, aangezien wij dit vrijwel niet eten. Vleesvervangers, die dan weer wel. En dat scheelt al een hoop. Naast voeding, worden er van die €375 ook verzorgingsproducten en huishoudelijke spullen gekocht. Deze koop ik écht altijd in de aanbieding. En dan met minimaal 50% korting. Meestal haal ik deze één keer per maand.

Dat betekent dat het weekbudget voor de boodschappen ongeveer €86 is. Vroeger gingen we daar zonder kids met gemak overheen. €150 per week was toen geen uitzondering. Nu we kinderen hebben, gezonder zijn gaan eten én bewuster met geld omgaan, kan ik mij dat bijna niet meer voorstellen. Ik vind het ook best zonde als ik eraan terugdenk. Daarom gaan we van een boodschappenbudget van €450 in 2019, naar €375 in 2020.

Elke week maak ik een boodschappenplanning. Die bestaat uit een planning voor de avondmaaltijd en een boodschappenlijstje. Voor zes van de zeven dagen bedenk ik dan een maaltijd. Aan de hand van de aanbiedingen en onze activiteiten die week verzin ik wat gerechten. Ook zijn er altijd weer één of twee standaardmaaltijden die we vaker eten. Dat zijn gerechten die makkelijk te maken zijn, bij iedereen thuis in de smaak vallen én goed zijn voor de portemonnee. Dan vul ik het boodschappenlijstje aan met producten die we altijd gebruiken zoals fruit, kaas, noten, kwark en broodbeleg.

 • €80 weekboodschappen voor een gezin met bonnetjes
 • €80 weekboodschappen voor een gezin met bonnetjes

Deze week kwam het totaalbedrag van onze weekboodschappen uit op €70,42. Bij de Jumbo was de schade €17,13, bij Albert Heijn €43,69 en bij de bakker betaalde ik €9,60 (zoals elke week). Helaas vergat ik hier om een bonnetje te vragen. Ongebrande noten zijn hier bijvoorbeeld niet aan te slepen. Ook wordt hier veel kaas gegeten. Toevallig was het zoete broodbeleg bijna allemaal op, vandaar de enorme hoeveelheid. Maar de melk en siroop die hier soms worden gedronken, ontbreken dan weer. Conclusie: deze week was erg goedkoop!

Zie je trouwens dat cirkeltje op de tweede bon? Ik maakte gebruik van een van deze bespaartips. Hierdoor viel mij op dat de bonuskorting van de noten er niet was afgegaan. Dus hup, naar de klantenservice! Kleine moeite en €0,50 rijker. Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen.

Standaard ga ik naar 3 winkels. De bakker, de Jumbo en de Albert Heijn. Gelukkig liggen deze dicht bij elkaar, en is het zo makkelijk te combineren. De bakker klinkt misschien duur, maar hoeft dat dus helemaal niet te zijn. Een beetje voedzaam brood bij de supermarkt – en niet het standaard waterbrood – kost je al snel meer dan €2. Onze bakker heeft een actie waarbij je op sommige dagen vier broden voor de prijs van 3 krijgt. Hierdoor betaal ik €2,30 voor heerlijk, vers brood, waarbij ik ook nog de keuze heb uit meerdere soorten. Daarnaast combineer ik de aanbiedingen en favoriete producten van de Albert Heijn en Jumbo. Zo kopen we de vleesvervangers meestal bij de Jumbo, maar de kaas bij de Albert Heijn. Bij de Lidl of Aldi kom ik bijna nooit, omdat ik de laatste tijd heb gemerkt dat het daar – voor mij in ieder geval – niet voordeliger is.

En die besparing voelt eigenlijk helemaal niet als besparen. In de zin van – je bespaart dus moet je wel dingen missen. Juist door te kijken wat we echt nodig hebben en wat we veel gebruiken, doe  ik veel praktischer boodschappen. Ik weet ondertussen precies hoeveel pakken kaas, bakken kwark en zakjes noten er doorheen gaan. We hebben inmiddels allemaal onze favoriete producten. Hierdoor laat ik me niet verleiden door andere dingen EN doe ik bijna geen miskopen meer. Daarnaast bespaart het ook veel geld. 

Wat geven jullie uit aan de weekboodschappen?

10 Comments

 1. Ilse

  Ik hou het niet bij maar ik denk EUR 175 per week. We hebben twee kinderen van 20 en 15. Man en zoon zijn echte vlees liefhebbers. Dochter en ik veel minder. Ik ga naar een fijne slager voor vlees en beleg, naar de notenboer op de markt, waar ik ook kaas koop. Boodschappen doe ik bij Plus en Jumbo. Soms bij AH. Veel dingen koop ik biologisch, zoals eieren, aardappels, groente , zuivel etc. Zoet beleg en frisdrank koop ik alleen A merken, alleen de hagelslag van AH vind ik erg lekker.
  Ik let wel op aanbiedingen maar niet alleen maar. We roken en drinken niet en koken is een hobby. In het weekend doen we wel wat hapjes. Voor de kinderen is er altijd wel chips of crackers in huis. Ze drinken ook wel frisdrank en carvan cevitan. Zoon drinkt meestal water. We hebben altijd genoeg in huis. Vorig jaar ben ik gestopt met veel voorraad halen, dat is gewoon niet nodig en scheelt geld. Daarvoor moesten we wel eens wat weggooien.

  1. D

   Jullie zijn eigenlijk met 4 volwassenen, wat eten betreft denk ik? :). Zolang je zelf achter je boodschappenuitgaven staat, is dat toch prima? Noten, kaas en vlees tikken inderdaad behoorlijk aan. Wel goed dat je tegenwoordig niets meer weggooit!

 2. Wij komen met z’n tweeen rond de 80 euro uit. Ik zou als ik jou was investeren in een kaasschaaf, want blokken kaas zijn een stuk goedkoper dan plakken. Qua vleesvervangers zou ik toch zo nu en dan eens inslaan bij de Aldi (daar smaken ze HEEL goed) of Lidl (ook prima). Dat kruimgehakt is daar een euro per pakje goedkoper, en er zijn ook regelmatig aanbiedingen/voordeelverpakkingen voor vleesvervangers.

  1. D

   Hi Audrey, bedankt voor je tips! De vleesvervangers van de Jumbo waren echter €1,- per stuk (de korting gaat er nét onder de producten vanaf). De kaas kost €3,09 voor 400 gram. Ik weet niet of blokken kaas veel voordeliger zijn (zit je natuurlijk ook met de korst die eraf moet). Maar ik ga er zeker eens naar kijken!

 3. Ikkelien

  Voor 2 personen ongeveer 80 euro, inclusief koopzegels.
  We eten veganistisch en ook onze “zuivel” is dus plantaardig.
  Ik heb een kind-met-rugzak en Wajong-uitkering die op zichzelf woont en als ik zelf wat goedkoper uitkom met de boodschappen neem ik voor kind bv een groot pak wc papier mee of toiletartikelen.

 4. Een knappe prestatie als ik het vergelijk met onze situatie! En wij denken ook nog dat we zuinig aan doen met onze boodschappen. 🙂

  Is dit een goedkope week geweest of geven jullie gemiddeld 86 per week uit aan boodschappen? Ook tijdens weken met verjaardagen, feestdagen en vakanties?

  In die weken gaan wij toch wel stevig over ons budget heen. Dat maakt dat we wekelijks gemiddeld 125 euro aan boodschappen uitgegeven met een gezin met twee kinderen van vier en zeven. Dit isdus inclusief boodschappen voor verjaardagen, vakanties, drank, BBQ, etc. Persoonlijke verzorgingsproducten zitten hier nog niet bij in.

  Ben benieuwd, zodat ik het eens goed kan vergelijken.

  1. D

   Volgens mij is dat ook een zeer mooi budget. Jouw kinderen zijn ook net iets ouders, dat zal ook schelen. Vorig jaar gaf ik per maand gemiddeld €450. Dit nieuwe budget van €375 hanteer ik pas sinds januari. De eerste maand hebben we dat gehaald. De komende maanden zal ik hier vaker over schrijven. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *