Door deze eigenschap is mijn euro meer waard     


Door deze eigenschap is mijn euro meer waard Door deze eigenschap is mijn euro meer waard Ik spaar graag, voor doelen die ik heb. Voor meer vrijheid. Want financiële vrijheid biedt rust, en mogelijkheden. Maar met een gezin en een eigen huis zijn er ook allemaal uitgaven. En geld kun je maar één keer uitgegeven. Dat maakt keuzes maken over waar je je geld aan uitgeeft, noodzakelijk. In ieder geval zolang je geen geldboom in de tuin hebt staan. Dus moet je creatief zijn. Dus dat doe ik. En door deze eigenschap is mijn euro meer waard.

Welke eigenschap

Welke magische eigenschap zorgt ervoor dat een euro meer waard is? Goede vraag. Het antwoord is misschien minder verrassend dan je denkt. Het is namelijk de simpele eigenschap, genaamd geduld.

Vroeger had ik dat absoluut niet, geduld. Niet kunnen wachten om niet alleen de prachtige nieuwe kledingcollectie te bewonderen, maar ook in mijn eigen kledingkast te kunnen hangen. Of die nieuwe gadget, waar iedereen al een paar weken mee loopt – eindelijk te kunnen kopen. Zodra mijn loon binnen was, voelde ik het geld dan ook branden in mijn portemonnee – of eigenlijk op mijn bankrekening. Direct naar de winkel sprinten en kopen. Geen geduld dus. En misschien denk je nu. “Wat maakt het uit, zolang je het kan betalen?” Toch is het belangrijk om te beseffen dat het nadelige gevolgen heeft. En dat het je minder ver brengt.

Deze nadelen heeft het hebben van géén geduld

Je koopt sneller onnodige spullen. De kans is groot dat je met spullen thuiskomt die je eigenlijk niet nodig hebt. Of het blijkt achteraf een miskoop te zijn, omdat het toch niet wat was je ervan verwachte. Met als resultaat dat het uiteindelijk in een hoek belandt, achterin de kast of in de prullenbak. Door geduld te hebben doe je vaak beter onderzoek, overweeg je keuzes nogmaals, waardoor de kans op een miskoop kleiner wordt. 

Het creëert onrust. Ik merkte het vroeger aan mijzelf. Zonder dat ik het eigenlijk doorhad, was ik continu bezig. Met het hebben, niets willen missen en het kopen van wat “iedereen nu heeft.” Door geduld te hebben, ben je daar niet mee bezig. Je weet wat je wilt. Bent bereid erop te wachten. En dat zorgt voor rust. Heerlijk!

Je betaalt de hoofdprijs. Wil je altijd één van de eerste zijn? Het nieuwste van het nieuwste hebben? Dan mag je hier flink voor betalen. En welk voordeel biedt dit meer betalen eigenlijk? Je krijgt er niet meer product voor. En ook geen beter product. De meeste producten worden zelfs beter als de “eerste kinderziektes” eruit zijn. 

Je beperkt je eigen mogelijkheden. Doordat je dus de hoofdprijs betaalt, kan je het geld niet gebruiken voor iets anders. Geld kan je nog steeds maar één keer uitgegeven. En daardoor laat je kansen liggen. Door geduld te hebben en te wachten, kan je hetzelfde product kopen voor minder. Het geld wat je hierdoor overhoudt, kan je ook gebruiken om te investeren. In jezelf, je huis, in aandelen. You name it!

Dit brengt meer geduld mij

Het hebben van geduld, dat heb ik mijzelf echt moeten aanleren. En dat duurde even, of beter gezegd, een behoorlijke tijd. Maar wat ben ik nu blij, dat ik deze eigenschap goed onder de knie heb. Het hebben van geduld heeft ervoor gezorgd dat ik bewuster met geld omga. Door dingen niet metéén te willen – of te kopen – creëerde ik ruimte. Om te bedenken wat ik eigenlijk echt wil. Daardoor besef je dat je niet alles (meteen) nodig hebt. Je houdt geld over, waarmee je iets kunt opbouwen. Of waarmee je bepaalde dingen – die je wel echt wilt en nodig hebt – uiteindelijk veel goedkoper kunt kopen. Je euro wordt dus meer waard. Voor hetzelfde bedrag kan je namelijk meer kopen.

Ik koop tegenwoordig dus ook heel efficiënt en budgetbewust. Spullen voor in huis, kleding of speelgoed voor de kinderen. Door geduld, een lijstje te maken van de benodigde spullen en op het juiste moment winkelen, bespaart mij veel geld. Door deze eigenschap is mijn euro dus meer waard. Ik koop namelijk meer producten voor dezelfde euro.

Deze week komt er daarom de allereerste shoplog online. Zodat je kan zien hoe ik dit aanpak. Misschien niet iets wat je op TheMoneyMindset meteen verwacht. Maar ik wil laten zien dat, ook met een gezin en eigen huis, er veel mogelijk is. Ondanks dat je meer uitgaven hebt dan iemand die alleen is of een stel zonder kinderen. 

Want als ik het kan, kan jij het zeker!

4 Comments

  1. Ik ben benieuwd naar je shoplog! Geduld is ook niet mijn sterkste punt, maar bij geld uitgeven op een of andere manier wel. Ook omdat ik bij veel dingen weet dat ze (snel) goedkoper gaan worden, en dan wacht ik gewoon op die betere prijs.

    Trouwens, even een opmerking: je AVG-vinkje onder het reactievak valt altijd een beetje weinig op omdat de letters hier aan de kleine kant zijn. Ik vergeet hem regelmatig aan te klikken daardoor, best irritant (en dus een mogelijke drempel om te reageren voor anderen).

    1. D

      Waar het dan aan ligt dat je over het algemeen geen geduld hebt, behalve bij geld(zaken)? Misschien omdat je weet dat met het bespaarde geld je weer een hoop andere dingen kan doen 🙂 Bedankt voor je tip! Erg lief 🙂 Maar welk vakje bedoel je precies?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *