Dit was mijn eerste spaarmethode
Dit was mijn eerste spaarmethode

Dit was mijn eerste spaarmethode

Ook ik begon ooit met een blanco spaarrekening. Of beter gezegd – ik had niet eens een spaarrekening. Het was een geluk dat ik niet rood kon staan, maar daarmee was alles gezegd. Hoewel het toen nog wel eens gebeurde dat ik een herinnering kreeg, of ik de tandartsrekening nu toch eindelijk eens wilde betalen, oeps! Tot er een knopje omging, ik was er wel klaar mee! Ik opende een spaarrekening, bedacht een plan en stortte mijn eerste 50 euro. En zo ontstond mijn eerste spaarmethode.

Aanleggen basisbuffer

Als eerste begon ik met het aanleggen van een basisbuffer. Ik zocht uit welk bedrag in mijn situatie geadviseerd werd. Aangezien ik nog geen kinderen of koophuis had, was het volgens mij een bedrag van €1500. Toen vond ik dat een behoorlijk bedrag, tegenwoordig denk ik daar heel anders over. Die buffer zou ervoor moeten zorgen dat ik niet meteen wit zou wegtrekken wanneer er een mooie blauwe envelop op de deurmat viel. Of als de factuur van de garage een stuk hoger uitviel dan ik had verwacht – en gehoopt. Al het begin is moeilijk, dat heb ik toen wel ervaren. Maar na een paar maanden, was het dan eindelijk zover. Mijn doelbedrag was bereikt, ik had eindelijk een buffer!

Ik plakte een knaloranje post-it op de koelkast met in koeienletters: is je spaarrekening net zo gevuld als de koelkast?

Verschillende potjes

Inmiddels was de basisbuffer gevuld, op naar het volgende onderdeel van mijn spaarmethode. Dat betekende het aanmaken met verschillende virtuele (spaar)potjes. Ik zat toen bij een bank – genaamd de oranje leeuw – waarbij het mogelijk was om meerdere digitale potjes aan te maken. Zo maakte ik een potje boodschappen, overige uitgaven, ziektekosten, onderhoud auto en toekomstig huis. Voor elke potje bepaalde ik een maandelijkse bedrag dat via automatisch incasso werd overgeboekt – de dag na mijn salarisuitbetaling. Ontzettend handig en het werkte uitstekend. Doordat het allemaal automatisch ging, had ik er geen omkijken naar en vulde de potjes zich ongemerkt. Wil jij ook beginnen met sparen, dan kan ik deze methode zeker aanraden!

Heb jij ook gebruik gemaakt van verschillende (spaar)potjes?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *