Deze 6 gewoontes maken je rijk
Deze 6 gewoontes maken je rijk

Deze 6 gewoontes maken je rijk

Zelfs als geld niet heel belangrijk voor je is, helpt het – als je het slim gebruikt – om meer vrije tijd te creëren, zorgt het voor een hogere levensstandaard en geeft het de mogelijkheid om datgene te kunnen gaan doen wat je graag wilt. Soms helpen eenvoudige, kleine gewoontes je al een stap in de goede richting. Maken onderstaande 6 gewoontes je rijk? Ze helpen in ieder geval!

1.  Ontwikkel een routine

Een vaste routine klinkt misschien benauwd, maar het helpt je juist om taken netjes en volledig uit te voeren. Of het nou om een klassieke routine gaat zoals opstaan, douchen, aankleden, eten of juist door elke week je financiën door te nemen of maandelijks een lijstje met doelen samen te stellen, het maakt niet uit! Door routines ben je consequent en bewust bezig.

2.  Besteed aandacht aan de kleine dingen

Een leuke gewoonte die je helpt om rijk te worden, is aandacht te besteden aan de kleine dingen in het leven. Begin met het opmaken van je bed, het opruimen van onnodige spullen tot die kleine glimlach naar de vuilnisman en iemand voor laten gaan in de rij bij de kassa. Deze gewoonte verrijkt niet alleen je eigen dagelijkse leven, maar ook dat van de mensen om je geen. Je leert zo ook je oog te trainen om te kijken naar al die kleine dingen die essentieel zijn voor bijvoorbeeld een goede baan en een goede eerste indruk maken. Dit helpt weer om een positieve mindset te creëren.

3.  Leer jezelf kennen

Zelfkennis is altijd ontzettend belangrijk. Het vergroot je mogelijkheden. Daarom is onderwijs essentieel. Maar naast het reguliere onderwijs, zijn er ook allerlei vormen van coaching en talloze cursussen die daaraan kunnen bijdragen. Daarnaast kunnen gesprekken met vrienden of rolmodellen je helpen om jezelf te ontwikkelen. Daarnaast zijn dat ook juist de personen die je kunnen helpen met het afleren van gewoontes die je arm maken. Het investeren in je eigen ontwikkeling, zorgt er vaak voor dat je uiteindelijk veel meer geld bespaart.

4.  Leer “nee” te zeggen

Hoe raar het misschien ook klinkt, maar om succesvol te zijn moet je weten wanneer je “nee” moet zeggen. Het is enorm belangrijk om duidelijke taken te maken. Taken die je niet helpen of die weinig nut hebben, moet je beleefd afwijzen. Hetzelfde geldt voor taken die anderen misschien beter doen. Dat je daarbij beleefd moet blijven, lijkt mij vanzelfsprekend. Leer prioriteiten te stellen, zodat je je kan concentreren op de belangrijke taken. Met deze gewoonte kan je ook financieel prioriteiten stellen en efficiënter naar je doel toe werken.

5.  Verdiep je in je eigen persoonlijke financiën

Alleen wanneer je bekend bent met alle cijfers op je bank app en weet hoe je geld kan besparen en zo voor jezelf kan zorgen, kan rijk worden. Het maakt namelijk niet uit hoeveel geld je hebt, maar wat je ermee doet. Je hoort het vaker. Bekende personen die veel geld verdienen, maar zodra de carrière voorbij is, hetzelfde uitgavenpatroon aanhouden, ze niet hebben geïnvesteerd of andere keuzes maken waardoor ze geen geld meer over houden – of zelfs schulden krijgen. Om rijk te worden – en te blijven – is het noodzakelijk je regelmatig te verdiepen in je eigen financiële situatie. 

6.  Creëer een netwerk

Een goed netwerk is goud waard! Via netwerken kan je mensen ontmoeten die in hetzelfde, een vergelijkbare en zelfs in een andere bedrijfstak werken. Maar elk contant is waardevol. Daarnaast geldt dit ook voor een netwerk waarin mensen zitten die hetzelfde doel of overeenkomst hebben. Het volgen van blogs over persoonlijke financiën en het leren kennen van anderen die dit ook belangrijk vinden, is een goed voorbeeld. 

Natuurlijk is deze blogpost met een kleine knipoog. Door deze 6 gewoontes toe te passen wordt je niet meteen rijk. Maar het zorgt voor een bepaalde basis. Een basis die er aan kan bijdragen.

2 Comments

    1. D

      Hoi Sarah Verdienen, dank voor je reactie! Aan welke bankrekeningen moet ik dan denken? Het moet namelijk een en/of rekening zijn, met sowieso twee betaalpassen. Met een totaalbedrag van €3,3 per maand, vind ik de kosten zeer gering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *