Binnen 5 jaar hypotheekvrij, wij deden het!
Binnen 5 jaar hypotheekvrij, wij deden het!

Binnen 5 jaar hypotheekvrij, wij deden het!

5 jaar geleden kochten wij ons huidige huis. Van een prachtig, nieuwbouw huurappartement besloten wij dat het tijd werd – ook gezien onze toekomstplannen – om op zoek te gaan naar een koophuis. Toen hadden wij nooit verwacht – dat wij nu – na 5 jaar hypotheekvrij zouden zijn!

Niet helemaal waar

Het is niet helemaal waar dat wij niet wisten dat we binnen een kortere periode – dan de gemiddelde 30 jaar – hypotheekvrij zouden zijn. Tijdens onze zoektocht naar een koophuis, hadden wij namelijk 2 doelen:

 1. Niet voor de maximale hypotheek gaan.

  We hadden ervoor kunnen kiezen om een voor een maximale hypotheek te gaan. Maar het is zo makkelijk om steeds weer een huis te zien, dat net wat groter, mooier en vooral duurder is. Voor ons was het belangrijker om een huis te vinden dat voldeed aan onze basiseisen, dat we naar eigen smaak konden aanpassen en prijstechnisch interessant was.
 2. Zo snel mogelijk hypotheekvrij zijn

  Wat is jouw grootste maandelijkse kostenpost? Waarschijnlijk je woonlasten. Niet verrassend! Als je de huizenprijzen tegenwoordig ziet. Echter betekent dit ook dat de keuzes die je hierin maakt het meest bepalend zullen zijn voor je financiële situatie. Want de standaard looptijd van zo’n hypotheek, is 30 jaar lang! Het was binnen onze financiële planning dan ook vrij duidelijk, deze kostenpost mocht zo snel mogelijk verdwijnen!

Hoe dan?

Je vraagt je natuurlijk af hoe wij binnen zo snel onze hypotheek hebben kunnen aflossen. Wellicht denk je: “Daar heb je natuurlijk een gigantisch inkomen voor nodig!” of “Dat is voor mij nooit haalbaar”. Ik kan je geruststellen, je hebt geen enorm inkomen nodig en ook voor jou kan het haalbaar zijn. De eerste stap? Jouw “moneymindset” veranderen en een duidelijk doel te stellen. Het feit dat wij binnen 5 jaar hypotheekvrij zijn, heeft te maken met een aantal factoren:

 • Inzicht
  We hadden nog geen enkel huis van binnen gezien, maar het hele kostenplaatje was al duidelijk. In plaats van te kijken naar wat we maximaal mochten lenen, bepaalden we hoe hoog onze maandlasten mochten zijn. Die keuze maakte we dan ook zelf, niet de bank! Elke maand moet ik dat bedrag overmaken – normaal gesproken 30 jaar lang!! – dus beslis ik ook wat ik een acceptabel bedrag vindt. Hierbij hielde we ook rekening met de kosten van onderhoud en gemeentelijke lasten. En ook wat de mogelijkheden waren om extra af te lossen.
 • Sparen
  Naast een spaarpotje dat we bij aanschaf van de woning meteen hebben ingelegd, werd elke maand een vast bedrag gespaard. Ook alle extra inkomsten gingen meteen door naar de aflossing.
 • Investeren
  Met alleen sparen had het langer geduurd, aangezien je voor het directe rendement tegenwoordig niet moet sparen. Verschillende investeringen hebben er dan ook voor gezorgd dat het totale rendement verbeterde, waardoor de aflosbedragen ook groter werden.
 • Zelfdiscipline
  De laatste factor is wellicht the-key-to-success. Velen hebben vaak wel een doel, de meesten ook een plan, maar wanneer het op zelfdiscipline en doorzettingsvermogen aankomt, haken de meesten af. En dat is ontzettend jammer! Die moeilijke momenten gaan komen, dat kan ik nu al zeggen – ik heb ze zelf namelijk ook gehad. Het enige advies wat ik je kan geven, zet op zo’n moment door! Je hebt niet voor niets dit doel gesteld, het is belangrijk voor je! Elke dag kan je er bewust voor kiezen om een stap dichter bij dat doel te komen, just go for it! Meer lezen over zelfdiscipline, lees dan dit artikel eens.

En wat nu?

Een huis zonder hypotheek hebben is heerlijk. Stiekem waren we er ook een beetje verslaafd aan geraakt, aan dat extra aflossen en het openstaande bedrag elke maand zien slinken. Extra aflossen kan ik iedereen aanraden, het biedt veel voordelen, vooral wanneer je nog aan het begin van meer financiele vrijheid staat. Nu we dit doel inmiddels hebben behaald, zijn we alweer druk bezig met de volgende mijlpaal!

Zie jij hypotheekvrij zijn ook wel zitten? Of kies jij voor een ander financieel doel?

6 Comments

 1. HereIsTom

  Heel knap! Wij zijn al wat ouder, maar hadden onze hypotheek in 10 jaar versneld afgelost!
  Een heel fijn gevoel is dat en daardoor hielden we genoeg geld over om te sparen, zodat we met 55 met vervroegd pensioen kunnen.

  1. D

   Dat klinkt anders ook heerlijk, met je 55e met pensioen! En als je al wat ouder bent, betekent het ook dat jullie nog unieker waren omtrent het versnel aflossen.

 2. Annelies

  Ik ben me sinds enkele maanden aan het verdiepen in financiële onafhankelijkheid / hypotheekvrij leven.
  Ik ben druk aan het rekenen gegaan en ga proberen om onze openstaande schuld af te lossen op 7 jaar ipv 15 jaar.
  Artikels als deze zijn een hele eye opener!

  1. D

   Wat ontzettend goed, dat is meer dan een halvering van de resterende looptijd! Altijd erg leuk om de verhalen en ervaringen van anderen te horen. Dankjewel voor je reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *