Ben jij één van de zeven Nederlanders?
Ben jij één van de zeven Nederlanders?

Ben jij één van de zeven Nederlanders?

Soms kom ik zo’n opvallende nieuwsbericht tegen, dat ik er een apart artikel over schrijf. Gisteren verscheen er een nieuwsbericht, dat ik zeker even extra aandacht wilde geven. De DNB publiceerde namelijk dit artikel. Volgens het onderzoek van DNB is een deel Nederlandse gezinnen financieel kwetsbaar bij tegenspoed. Bijna 15% van de Nederlanders zou bij financieel noodzaak niet in staat zijn om €2000 op te brengen. Ik schrok van ontzettend van dit getal. Ben jij één van de zeven Nederlanders?

Een korte samenvatting

Een op de zeven Nederlanders zou bij financiële noodzaak niet in staat zijn om binnen een maand €2000 bij elkaar te krijgen zonder hulp te vragen aan anderen of gebruik te maken van een lening. Meer dan de helft van deze groep zegt zelfs een bedrag van €500 niet bij elkaar te kunnen krijgen. Het aangaan van een lening, gebruiken van een creditcard, vrienden of familie om hulp vragen, meer werken of bezittingen verkopen zijn de meest genoemde manieren om aan de financiële tegenvallers op te vangen. De grootste risicogroepen zijn alleenstaanden met kinderen, huurders en personen die rood staan op betaalrekeningen. Ook al zijn we als Nederlanders spaarzaam – en doen we het beter dan bijvoorbeeld in de VS – toch zitten er ongeveer één miljoen Nederlandse gezinnen in een kwetsbare financiële positie. Verschillende partners van Wijzer in Geldzaken moedigen dan ook aan meer geld apart te zetten voor onverwachte uitgaven. Vooral het vergroten van de financiële kennis zou de financiële weerbaarheid van deze groep moeten vergroten. 

Een van de zeven Nederlanders zijn

Ik hoop dat je natuurlijk “nee” hebt kunnen antwoorden op de vraag of je bij één van de zeven hoort. Ik gun namelijk iedereen een goede, financiële basis. Naast gezondheid en een fijn thuis is financiële rust namelijk ontzettend belangrijk. Voor jezelf en voor je gezin. Weten dat je bepaalde (grote) onverwachte uitgaven niet kan doen, lijkt mij een verschrikkelijk situatie die kan zorgen voor veel stress. Het beperkt je, zorgt dat je minder goed kunt nadenken. Zelf heb ik dát gevoel – échte geld stress – gelukkig nooit hoeven ervaren. Alleen zoals waarschijnlijk veel studenten: het probleem van lange maanden, weinig geld en wel eens een paar dagen achter elkaar makkelijke pasta met rode saus eten. Maar dat is totáál niet te vergelijken. 

Doel: naar zeven van de zeven

Wat zou nou mooier zijn dan ervoor te zorgen dat niemand meer bij die 15% hoort. Natuurlijk hoop ik met TheMoneyMindset daar ook een steentje aan bij te kunnen dragen – of ook maar een klein kiezeltje. Met de blog wil ik graag laten zien wat er allemaal mogelijk is met geld. Dat iedereen zijn financiële kennis kan vergroten. Door kort en duidelijke blogs te schrijven over uiteenlopende financiële onderwerpen. Maar óók door mijn eigen ervaringen te delen. Mijn hobbels op de weg te laten zien. Het is mogelijk om andere keuzes te maken. Er zijn slimme manieren om geld te besparen. Dit alles zodat je wél een kleine buffer kan aanleggen. Tienduizenden euro’s zijn leuk, maar élke euro die naar je buffer gaat, is er één. Eentje die zorgt voor minder stress, een goede basis. Zodat er ruimte en rust ontstaat. En als je eenmaal die buffer hebt, kan je vól gaan voor een nieuw doel. 

Over welk onderwerp heb jij eigenlijk nog vragen of wil je graag méér weten?

10 Comments

 1. Maaike

  Het is misschien heel schokkend voor iemand die er ver van af staat. Voor veel mensen de realiteit. De toon van dit blog berichtje stoot denk ik veel mensen af. Doe nu maar wat ik zeg dan komt het wel goed. Er zijn velen die prima met hun budget om kunnen gaan. Maar “ gewoon niks over houden “ Het is denk ik beter om het wat genuanceerder te brengen. Adviezen voor hen die de ruimte wel hebben maar er niet toe komen.

  1. D

   Hi Maaike, bedankt voor je uitgebreide reactie en feedback! Ik ben vooral geschrokken van het feit dat het voor zoveel mensen realiteit is, terwijl je vooral de laatste jaren hoort dat het overal zo goed gaat. Deze uitkomst had ik totaal niet verwacht. En dát vind ik erg. Dat er nu nog zo’n groot aantal mensen in Nederland financiële stress ervaren en financieel zo kwetsbaar zijn. Ik hoop juist door mijn ervaringen en ideeën te delen op deze blog, anderen wellicht te helpen.

 2. Het artikel zag ik ook, en ook mij verbaasde het enorm. 1 op de 7 is erg veel. Hopelijk kunnem we met onze blogs mensen inspireren om te besparen, op te letten en een buffer op te bouwen zodat ze geen financiële zorgen hebben.

 3. Ja, ik was ook best geschrokken van de 15%. Best veel als je nagaat. Wat ik echt erg vind zijn de werkende armen. Mensen die een baan hebben en toch de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Soms door wrange oorzaken als een scheiding ed. Dan zinkt de moed je toch in de schoenen?

 4. Olga

  Eerlijk gezegd vind ik 2000 ook wel heel veel geld om zo op te hoesten. Het is meer dan dan mijn netto maandloon. Nu kan ik daar prima van rondkomen, maar voordat je dan €2000 hebt gespaard ben je wel een paar maanden verder. Een buffer is voor iedereen noodzaak maar ik zet vraagtekens bij de hoogte van dit bedrag. Waar heb je dat in vredesnaam in een keer voor nodig? Alleen als je huis is af gebrand kan ik me er iets bij voorstellen. Als er acuut een belangrijk apparaat kapot gaat, hoef je niet per se een nieuwe te kopen. Als je weinig geld hebt kun je ook bij de kringloop terecht. Bij echte geld nood kun je er ook voor kiezen om zonder te doen.

  1. D

   Vaak komen er meerdere (financiele) tegenslagen tegelijk. En als het iemand niet lukt om bijvoorbeeld die €2000 bij elkaar te sparen, dan komt die elke maand waarschijnlijk net rond. Het opvangen van die meerdere tegenslagen wordt dan ook erg moeilijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *