Als je bij die 1% wilt horen, moet je anders zijn dan die 99%
Als je bij die 1% wilt horen, moet je anders zijn dan die 99%

Als je bij die 1% wilt horen, moet je anders zijn dan die 99%

Euhm, dat klinkt wel erg neerbuigend. En ook wel makkelijk. Dingen zijn nooit makkelijk, toch? Dat klopt eigenlijk wel.

Laat ik het anders zeggen.

Wil je bovengemiddeld zijn, dan kun je je niet blijven gedragen als een gemiddelde. Wil jij bovengemiddeld blijven leven, dan zullen alle beslissingen die je dagelijks neemt altijd boven het gemiddelde moeten blijven.

Zoals mijn afgeloste huis. Dat was een onwijs doel enkele jaren geleden.

Wil jij bijvoorbeeld rijk worden? Dan kan je niet het grootste gedeelde van wat je verdient blijven uitgeven aan materialiste zaken (iedere keer het nieuwste model telefoon, auto’s etc.). 
Wil jij graag afvallen? Dan kan je niet hetzelfde blijven eten wat je altijd al deed of niet extra willen sporten.  

Je begrijpt waarschijnlijk mijn punt.

Top! Waarschijnlijk heb je nu de vraag: Maar hoe kan ik ervoor zorgen dat ik boven het gemiddelde ga leven? Hoe ga ik die keuzes maken die mijn leven naar een hoger level tilt in plaats van het vasthouden aan het alledaagse, typische leven?

Met deze 3 principes kan ook jij leven als die 1%.

1 | Weet hoe je goede doelen moet stellen

Vroeger lukte het mij nooit om doelen te bereiken. Ik kreeg een idee in mijn hoofd, stelde “een doel” en al snel verloor ik de motivatie of had ik alweer iets nieuws bedacht. Hoe vaker je dit proces herhaalt, des te minder je uiteindelijk bereikt.

De reden hiervoor is dat de manier waarop ik doelen stelde, niet goed was. Ze waren niet specifiek en meetbaar. “Minder uitgeven” is bijvoorbeeld geen goed doel. Waarom? Er is namelijk geen manier om te bepalen wanneer je dit doel het bereikt. Er ontstaan te veel vragen.

Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel moet ik minder gaan uitgeven?
  • Hoeveel tijd heb ik hiervoor?
  • Hoelang moet ik minder gaan uitgeven?

Doordat het “minder uitgeven” zo algemeen blijft, verlies je snel de motivatie en geef je het op. Je ziet het al, veel te veel vragen. Juist de kwalitatief goede doelen van “de 1%-type mensen” hebben helemaal geen vragen. Ze hebben antwoorden.

De checklist waaraan een doel moet voldoen:

  • Ik maak je een beetje bang 
  • Ik duw je net naast je comfortzone
  • Ik ben specifiek genoeg zodat je weet wanneer je mij hebt bereikt

Kortom, stel doelen van hoge kwaliteit die reeel en prestatiegericht zijn. Doelen die je leven op meetbare manieren zullen veranderen, en die absoluut de moeite waard zijn om te bereiken!

2 | Weet dat genoeg genoeg is

We hebben altijd geleerd om te streven naar meer. Betere cijfers, betere baan, meer geldmeer status, snellere auto. 

Als we namelijk stilstaan, gaan we niet vooruit. En dat is juist het probleem. Als je nooit stilstaat, rust je nooit.
En dat is wat je juist moet doen. Stop even! Rust uit en gun jezelf de kans om na te denken. Of je leven nu echt voor je werkt. Of je de richting opgaat die je wilt!

“De 1%-type mensen” weten wanneer ze het punt van voldoende hebben bereikt. Dan stoppen ze. Ze reflecteren op hun prestaties en beginnen, met nieuwe energie en het perspectief dat nodig is om de juiste beslissingen te nemen.

Als je je altijd op meer blijft concentreren, dan zal alles wat je ook doet nooit genoeg zijn!

3 | Zorg voor een brede financiele stoeprand

Stel, ik vraag jou: Als je vandaag je baan kwijtraakt, hoe lang kan je dan jouw normale levensstijl volhouden voordat je jezelf zorgen gaat maken over geld?

3 maanden? Dan gaat het goed met je.
6 maanden? Dan gaat het nog beter met je.
12 maanden of meer? Je bent super voorbereid om MEERDERE stormen te doorstaan.

Zelf heb ik een buffer om meer dan een jaar zonder inkomen aan uitgaven te dekken.

“De 1%-type mensen” hebben een mooie buffer bij elkaar gespaard. Krijgen ze een financieel grote klap – en vaak komt ongeluk niet alleen – dan kunnen ze deze opvangen.

Want laten we eerlijk zijn: het is een prettig idee om je geen zorgen te hoeven maken over geld als je plotseling je baan verlies, niet?

Heb je nog niet zo’n buffer. Ga er aan werken! Nu. Begin klein, maar blijf je noodpot met geld vullen totdat je voor minimaal 3 tot 6 maanden rond kan komen zonder een cent inkomen. Open een aparte – gratis – spaarrekening. Klaar.

Onthoud dat dit niet “ons” tegen “ze” is.

Het gaat over het verbeteren van je leven en niet om “beter” zijn dan wie dan ook. Zie het als een schop onder je kont! Als je je leven wilt verbeteren, kun je niet blijven doen wat je altijd hebt gedaan.

Wil je rijk worden? Maak dan keuzes die nodig zijn om dit doel te kunnen bereiken. Wil je wat kilo’s kwijt, een wereldreis maken of eerder met pensioen, jouw beslissingen beinvloeden jouw succes, elke dag opnieuw!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *