7 financiële tips voor het kopen van je eerste huis
7 financiële tips voor het kopen van je eerste huis

7 financiële tips voor het kopen van je eerste huis

Klaar om je eerste huis te kopen? Gefeliciteerd! Een ontzettend spannende tijd in je leven, maar het kan tegelijkertijd ook heel overweldigend zijn. Om het een plezierige ervaring te laten zijn, hierbij een lijst met 7 financiële tips voor het kopen van je eerste huis!

Met een beetje voorkennis kun je verwarring voorkomen en de best mogelijke aankoopbeslissing nemen. Vergeet niet dat het kopen van een huis een lang proces kan zijn en haast nooit een goede raadgever is. Leer meer over het proces en gebruik tips van familie en vrienden.

1 | Zorg voor zo min mogelijk schulden

Als je nog niet op de huizenmarkt bent beland en je hebt nog steeds schulden, raad ik je zeker aan om je huizenjacht uit te stellen. Zorg er eerst voor dat je alle (of de meeste) schulden hebt afbetaald. Het zal niet alleen moeilijker zijn om je schuld af te betalen als je eenmaal een huis bezit door hogere vaste lasten. Het hebben van schulden heeft ook invloed op de voorwaarden van je hypotheek.

2 | Weet welke factoren invloed hebben op je leencapaciteit

Er zijn 3 factoren bepalend voor de hoogte en voorwaarden van je hypotheek:

1. Je inkomen
2. Je schulden
3. De verhouding tussen de hypotheek en woningwaarde

Door op de hoogte te zijn van deze factoren, kan je zaken veranderen om bijvoorbeeld een gunstige hypotheekrente te krijgen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je vervelend wordt verrast tijdens het bieden op je droomhuis.

3 | Maximaal leenbedrag en maximaal bestedingsbedrag

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat het berekende maximale leenbedrag door de bank, niet betekent dat je de bijbehorende maandelijkse lasten ook (makkelijk) kan opbrengen. Er zijn namelijk nog meer factoren die je in overweging zou moeten nemen als het gaat om je budget, zoals de aankoopkosten, gemeentelijke lasten, onderhoud. Daarnaast heb je wellicht ook toekomstplannen die van invloed zijn op je besteedbare inkomen. Denk dus goed na bij de beslissing om een bepaald huis te kopen, en zorg ervoor dat je niet beïnvloed wordt door dat maximale leenbedrag. De beste manier om te weten wat je daadwerkelijk kan veroorloven, is door te kijken welke bedrag je maandelijks kan besteden aan hypotheek. Er zijn diverse hypotheekcalculators die je kan gebruiken.

4 | Ken de belangrijkste hypotheektermen

De wereld van huizen en hypotheek is een wereld met een eigen taal. Daarom raad ik je aan om zeker een uurtje te besteden aan het leren kennen van de belangrijkste hypotheektermen. Wanneer je de terminologie die de hypotheekadviseur of makelaar gebruikt beter begrijpt, zal je jezelf meer op je gemak voelen tijdens het proces. Als je weet wat de hypotheekvoorwaarden betekenen, krijg je ook meer vertrouwen en kan je ook een betere positie krijgen om te onderhandelen. Je hoeft niet alles te weten, maar een goede basis helpt zeker.

5 | Profiteer van je flexibiliteit

Als starter ben je vaak flexibel wat betreft de “verhuisdatum”, aangezien je ofwel huurt of nog bij je ouders woont. Dit kan een voordeel zijn wanneer je op een huis biedt. De verkoper koopt waarschijnlijk een ander huis en wilt de verkoop- en aankoopdatums goed op elkaar laten aansluiten. Als jij flexibel bent wat betreft de aankoopdatum, kan jouw bod de voorkeur krijgen boven een andere koper die een vaste datum heeft vanwege de verkoop van zijn vorige woning.

6 | Vergeet de aankoopkosten niet

Wanneer je een bod doet op een huis en deze is geaccepteerd, komen er nog andere kosten kijken dan alleen de aanschafwaarde. Je krijgt te maken met kosten voor de overdracht van de woning en kosten voor het afsluiten van een hypotheek.

De meest voorkomende kosten voor het afsluiten van de hypotheek:

  • Advies en bemiddelingskosten
  • Taxatierapport voor de financiering
  • Notariskosten
  • Kosten voor de inschrijving van de hypotheekakte in het kadaster
  • Eventueel NHG provisie
  • Eventueel kosten verlengen offerte

De kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar.

Wanneer je eenmaal eigenaar van de woning bent, komen er ook nog kosten zoals onroerendgoedbelasting, opstalverzekering en verhuiskosten bij.

7 | Zorg voor een speciale huis-spaarpot

Een van de grootste verschillen tussen kopen en huren, is dat je als huiseigenaar verantwoordelijk bent voor de kosten van reparaties en onderhoud. Denk hierbij aan een lek dak, kapotte apparatuur of oud schilderwerk. Ik raad je dan ook aan hier een bedrag voor te reserveren. Het is onvermijdelijk dat je te maken gaat krijgen met deze ongeplande uitgaven. Zorg er dus voor dat je naast het sparen voor de aanschaf van een huis, ook een spaarpotje hebt voor onderhoud en reparaties.

TIP: Maak er een vaste last van door elke maand een vast bedrag naar deze spaarpot over te maken.

Heb jij nog financiële tips bij de aanschaf van je eerste huis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *