5 tips voor je persoonlijke financiën
5 tips voor je persoonlijke financiën

5 tips voor je persoonlijke financiën

Het beheren van de financiën is geen gemakkelijke taak. Velen kijken er het liefst niet naar om of laten het hun partner regelen. Beide manieren gaan je absoluut niet helpen voor het bereiken van jouw doelen. Juist wanneer je er bewust mee bezig bent, zie je zelf alle mogelijkheden en kan je weer kapitein van je eigen geldschip worden. De volgende 5 tips helpen om je meer inzicht te krijgen in je persoonlijke financiën.

Houd je inkomsten en uitgaven bij

Het allereerste waarmee je moet beginnen, is het gaan bijhouden van alle inkomsten en uitgaven. In het begin zal dit relatief veel tijd kosten, maar het gaat je zeker helpen om te weten waar je jouw geld vandaan hebt gehaald en waar je het aan hebt uitgegeven. Een duidelijk overzicht bied je veel inzicht, en dat is het startpunt voor het verbeteren van je persoonlijke financiën.

Afschrijvingskalender

Aangezien je net al je af- en bijschrijvingen hebt nagelopen, is het handig hier meteen een afschrijvingskalender bij te maken. Je kan een notitie maken van de data waarop alle vasten lasten worden afgeschreven, zo zorg je ervoor dat je niets mist.

Maak gebruik van een budget

Inmiddels heb je een duidelijk beeld van wat er elke maand in- en uitgaat. Ga nu aan de slag met het maken van een budget. Kijk wat je uitgeeft aan zaken als boodschappen, vrije tijd, kleding etc. Vervolgens beslis je welke bedragen je hiervoor wilt reserveren per maand. Zorg dat je niet meteen te enthousiast gaat budgetteren. Je kan het budget later beter nog naar beneden bijstellen, dan dat je elke maand te kort komt en daardoor teleurgesteld raakt.

Stel financiële doelen

Door financiële doelen te stellen, blijf je gemotiveerd om een bepaald bedrag te verdienen en genoeg te sparen tijdens deze periode. Het is niet moeilijk, maar de meesten vinden dit niet nodig. Als je het onnodig vindt, bedenk dan wel dat dit een echte game changer voor je kan zijn. Door het te visualiseren blijf je jezelf er constant van bewust waarom je het doet, en zal het “een-duwtje-in-de-rug” geven.

Volg je vermogenssaldo

Na alle energie die je er inmiddels hebt ingestoken, is het ontzettend belangrijk je resultaten in de gaten te houden. Hierdoor kan je gemakkelijker en op tijd veranderingen aanbrengen in de inkomsten en uitgaven en ervoor zorgen dat je tevreden blijft over alles.

Bovenstaande 5 tips hebben mij in het begin goed geholpen om meer inzicht te krijgen in mijn persoonlijke financiën. Ik kreeg zo meer duidelijkheid en rust, omdat ik niet meer werd verrast door een rekening die ik niet verwachtte of dat mijn saldo opeens wel erg laag was.

Wat is jouw ultieme tip voor meer inzicht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *