5 manieren om geld te besparen op boodschappen
5 manieren om geld te besparen op boodschappen

5 manieren om geld te besparen op boodschappen

De boodschappen, een steeds terugkerend fenomeen. En met een huishouden van 4 personen, zijn de boodschappentassen niet aan te slepen. Voorheen ging ik meerdere keren per week naar de supermarkt en kocht wat er lekker uitzag of waarvan ik dacht dat het echt een koopje was. We spendeerde hierdoor elke maand ruim €700,-. Een gigantisch bedrag voor wat voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en huishoudelijke artikelen. Geld besparen op boodschappen kwam dus op mijn financiele to-do list te staan!

Tegenwoordig kan ik gelukkig zeggen dat die €700,- verleden tijd is, en het budget verlaagd is tot het aangename bedrag van €450 per maand. Je zou verwachten dat dit ontzettend moeilijk was (ik dacht namelijk van wel!), maar niets bleek minder waar! Na een paar maanden kan ik namelijk, uit eigen ervaring, vertellen dat het met een aantal simpele aanpassingen verbazingwekkend makkelijk is.

1. Ga niet naar de winkel

Maar we moeten eten, toch? Ja, maar als je door de winkel rent om een ​​of twee dingen te pakken, koop je meestal meer en vaak ook nog producten die je helemaal niet nodig hebt. Plan daarom vooraf je bezoek aan de supermarkt, koop enkel wat er ook daadwerkelijk op je boodschappenlijstje staat en zorg vooral dat je er minder vaak komt! Wanneer je thuis bewust kijkt wat je allemaal nodig hebt, en je weet dat je deze week maar 1 keer naar de supermarkt gaat, zal je efficiënter inkopen.

2. Maak een maaltijdplan

Goed voorbereid is het halve werk. Naast dat je de standaard producten op je boodschappenlijstje schrijft, raad ik je ook aan te werken met een weekmenu. Zo voorkom je om op het laatste moment naar de winkel te moeten rennen. Zelf laat ik altijd een dag per week open, aangezien er altijd nog wel restjes zijn, we ergens anders eten of een andere onverziene omstandigheid zich voordoet.

3. Ga voor minder bewerkte producten

Een simpele maar een vrij eenvoudige aanpassing. Zorg voor minder pakjes en zakjes in de voorraadkast. Wereldgerechten, individueel verpakte snacks, die leuke snoepgroente. Zo’n bakje snoeptomaten ziet er leuk uit, maar omgerekend betaal je een fortuin. Ter illustratie: Voor 1 kilo snoeptomaatjes (€4,-), heb je ongeveer 4 kilo tomaten. Aangezien je maar 1 kilo nodig hebt, heb je nu al €3,- bespaard. Kijk dus zeker eens welke producten jij wekelijks veel gebruikt en die in dit rijtje thuishoren.

4. Schrap frisdranken, sappen en andere verpakte dranken

Onbewust drink je vaak veel geld weg. En dan heb ik het niet alleen over bier en wijn, maar ook frisdrank en sappen verhogen het totaalbedrag van je kassabon snel! Kijk maar eens naar jouw kassabon van afgelopen week, hoeveel % ervan is hiervan drank? Een fles cola kost minimaal 1 euro, een pak sap vaak nog meer. Terwijl er goedkopere en gezondere alternatieven zijn. Tegenwoordig staat hier thuis vooral water (uit de kraan, bijna gratis!), thee en melk op het menu. In het begin is het even wennen, totdat ik zie wat we ermee besparen op jaarbasis! En mocht je zo verknocht zijn aan jouw favoriete drankje, kijk dan naar een goedkoper alternatief en verminder je verbruik.

5. Laat je niet te snel beïnvloeden door aanbiedingen

Deze tip is een echte eye-opener voor mij geweest. Wanneer vroeger de reclamefolders op de mat vielen, ging ik meteen enthousiast aan de slag. Die pot pastasaus is nu met 40% korting, dat schoonmaakmiddel 1+1 gratis. Ik dacht goed bezig te zijn, door veel op aanbiedingen te letten. Maar waren het eigenlijk wel goede aanbiedingen voor mij? Nee! Ik kwam er namelijk achter dat ik door deze manier van inkopen doen meer geld uitgaf, dan wanneer ik keek naar de kiloprijs. Door aanbiedingen kom je vaak in de verleiding producten of merken te kopen die je normaal niet koopt, waardoor je onder aan de streep meer geld kwijt bent.

Daarnaast bevestigde mijn tripje naar de supermarkt afgelopen week dat je ALTIJD naar de kiloprijs moet kijken. Op ons boodschappenlijstje staat standaard pindakaas. Toen ik bij de Jumbo de pot van 600 gram wilde pakken, viel mijn oog op de prijs van de pot van 850 gram. De pot van 600 gram kostte namelijk €2,96, en de pot van 850 gram €2,90! Kijk zelf maar. Het zal geen verrassing zijn welke pot ik uiteindelijk heb meegenomen naar huis. Kijk altijd, ook wanneer het om een aanbieding betreft, naar de kiloprijs. En laat je niet verblinden door 50% of 1+1 gratis.

Met bovenstaande aanpassingen is het gelukt om geld te besparen op onze boodschappen, namelijk €250,- per maand. Dat is op jaarbasis maar liefst €3000,-! Binnenkort verschijnt er een blog waarin ik uitleg wat we tegenwoordig met dat bedrag doen.

Welke boodschappentip heeft ervoor gezorgd dat jouw boodschappenbudget omlaag is gegaan?

4 Comments

    1. D

      Ik heb inderdaad van deze app gehoord, een ontzettend goed initiatief! Volgens mij moet je er vaak ook snel bij zijn, aangezien de tickets zo uitverkocht zijn. Helaas zijn er in deze regio niet zo veel bedrijven die meedoen. Maar ik verwacht dat dit in de toekomst nog wel zal gaan veranderen.

  1. Wij bestellen boodschappen online, en dat doen we aan de hand van een standaardlijst. Hierop staan de dingen die we iedere week kopen. Voedingsmiddelen en schoonmaakartikelen en een aantal producten voor persoonlijke verzorging. Daarnaast is er een kolom voor het weekmenu. Door de lijst af te vinken bestellen we alleen de dingen die we nodig hebben/ gaan eten. We kopen alleen aanbiedingen als deze producten altijd al door ons worden gekocht. Zo voorkom je impulsaankopen. In het weekend doe ik nog bij een aantal winkels en op de markt wat andere – ook standaard – boodschappen en altijd met een lijstje. Alle tips die jij geeft zijn heel nuttig en pas ik allemaal al toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *