3 dingen om je beter te voelen over je financiën
3 dingen om je beter te voelen over je financiën

3 dingen om je beter te voelen over je financiën

Of je nu het gevoel hebt dat je niet genoeg spaart, te veel schulden hebt, of je schuldig voelt over een recente aankoop, je zou waarschijnlijk een financiële boost kunnen gebruiken. De rekeningen worden hier op tijd betaald, het spaarsaldo groeit en we hebben geen financiële zorgen. Toch zijn er nog steeds momenten waarop ik het gevoel heb dat ik faal. En vind ik dat ik mijn financiële doelen niet snel genoeg kan bereiken. Iedereen is wel eens ontevreden over zijn financiële situatie of twijfelt over bepaalde keuzes. Deze 3 dingen helpen je vandaag nog om je beter te voelen over je financiën.

1 | Stop met vergelijken

Heb je ooit het gevoel gehad dat iedereen om je heen het financieel beter doet? Voelt het alsof iedereen het allemaal heeft uitgedacht en jij de enige bent die worstelt met financiën?

Het is zo belangrijk om te onthouden dat de financiële situatie van iedereen anders is. Het vergelijken van jouw financiële situatie met anderen is niet alleen oneerlijk tegenover jezelf, maar je bereikt er niets mee.

Wanneer je jouw financiële situatie vergelijkt met andere mensen, moet je jezelf afvragen: “Wanneer zou je jezelf financieel beter voelen?” Als je hun loonstrookjes ziet, wanneer je iemands budget weet? Jouw antwoord is waarschijnlijk “nee”, toch?

De waarheid is dat we onze gevoelens baseren op wat we zien en dat wat we zien, misleidend kan zijn. Misschien koopt je zus een nog groter huis, of misschien heeft je buurman altijd de nieuwste gadgets.

Je moet niet vergeten dat deze dingen jou niets vertellen over hun financiële situatie. Je weet de hoogte van de hypotheek van je zus niet of hoe je buurman betaalt voor die hippe gadgets.

Focussen op wat andere mensen hebben, dwingt je alleen maar om je te concentreren op wat je NIET hebt. Wees trots op je eigen financiële vooruitgang en concentreer je op wat echt belangrijk is in je eigen leven.

2 | Volg je voortgang

Het is moeilijk om de vooruitgang te zien die je hebt gemaakt, omdat succes meestal niet van de ene op de andere dag haalbaar is. Financiële vooruitgang kost maanden en soms zelfs jaren voordat je daadwerkelijk een positief verschil ziet.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verbeteren van je financiële toekomst een proces is. En wanneer je het proces in de gaten houdt, zie je langzaam de ontwikkeling.

Een van de manieren om jouw ontwikkeling te volgen, is door een overzicht te maken. Dit overzicht wordt gebruikt om jouw vermogenssaldo te bepalen en zorgt dat je in staat bent om te vergelijken. Zowel je bezittingen (financiële activa) en je schulden (financiële verplichtingen).

Ik update mijn overzicht 2 keer per jaar en elk keer word ik overweldigd door de vooruitgang die ik heb geboekt, ook al voelt het soms alsof ik helemaal geen vooruitgang heb geboekt. Een overzicht opent je ogen voor de positieve dingen die je doet, ook al merk je de voortgang misschien niet meteen op.

Begin vandaag met het bijhouden van je financiën!

3 | Maak duidelijke financiële doelen

Het bereiken van een financieel doel geeft je een enorm gevoel van voldoening. Het helpt je ook om een ​​duidelijk plan van aanpak te maken. Ondanks dat mooie plan, zullen er vervelende situaties op je pad komen. Die gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je soms je motivatie verliest. Dit gebrek aan motivatie is een enorme reden waarom je soms het gevoel hebt dat je financieel faalt.

Er zijn zoveel voordelen van het hebben financiële doelen, zoals het ontwikkelen van positieve financiële gewoonten, een duidelijk beeld krijgen van wat je echt wilt, en bepalen wat echt belangrijk voor je is. Juist het hebben van een duidelijk plan geeft je een soort van houvast. Iets waar je op terug kunt vallen!

Het stellen van doelen kan leiden tot positieve financiële vooruitgang (die je moet volgen op je overzicht) en het kan ook zorgen voor een positievere houding ten opzichte van je financiën.

Hier zijn enkele aandachtspunten bij het opstellen van duidelijke financiële doelen:

  • Zorg ervoor dat je financiële doelen duidelijk en gedetailleerd zijn.
    In plaats van te zeggen “Ik wil €250,- besparen”, maak je het concreter door te zeggen “Ik wil €250,- besparen per 1 juli voor het cadeau van mijn partner.” Een duidelijk doel hebben, maakt het gemakkelijker om een ​​duidelijk actieplan te maken.
  • Kies een belangrijk financieel doel om stap voor stap naar toe te werken.
    De kans van slagen wordt erg klein wanneer je al je doelen van de ene op de andere dag probeert te bereiken. Het is onrealistisch om te zeggen: “Ik wil binnen 1 jaar hypotheekvrij zijn.” Het is gemakkelijker om een ​​gevoel van voldoening te krijgen als je het opsplitst in kleinere doelen zoals “Ik wil elk kwartaal €1000,- extra aflossen.”
  • Geef niet meteen op als het niet gelukt is om een financieel doel te bereiken!
    Het is nog steeds een prestatie als je vooruitgang hebt geboekt bij het verbeteren van je financiële situatie. Gebruik de vooruitgang die je tot nu toe hebt geboekt om je gemotiveerd te houden door te gaan.

Onderschat nooit de kracht van een gesprek. Praten met iemand over jouw financiën kan een groot verschil maken in je financiële instelling. Krijg aanmoediging en steun van de mensen in je leven. Vertrouw me, het is moeilijk om je te beheersen, maar het is nog moeilijker om je alleen te voelen. Reik uit, krijg steun en begin je vandaag nog beter te voelen over je financiën.

Welke dingen doe jij om je beter te voelen over je financiën?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *