Now Reading
Wat je kleuter moet weten over geld

Wat je kleuter moet weten over geld

Wat je kleuter moet weten over geld

De meeste kleuters kunnen nog niet tellen en hebben dus nog geen besef van de waarde van geld. Het antwoord op de vraag “Wat je kleuter moet weten over geld?” is dus heel simpel: Eigenlijk nog helemaal niets! Maar met het bekende motto “jong geleerd is oud gedaan” in het achterhoofd, hier een aantal tips om actief bezig te zijn met het thema geld.

1 | Zelf een spaarpot knutselen

Er zijn in de winkel tientallen verschillende spaarpotten te koop, waaronder natuurlijk het bekende spaarvarken. Maar wat is nou leuker dan zelf een spaarpot te knutselen met je kleuter. Gebruik een doorzichtige pot die je normaal gesproken zou weggooien. Bijvoorbeeld de favoriete pot pindakaas van je kleuter. Ga samen fanatiek aan de slag met kleuren, knippen en plakken. Zo beleefd je kleuter er veel plezier van, én leert hij meteen dat je veel spullen kunt hergebruiken.

Af en toe kan je kleuter er dan een muntje indoen. Hij kan ze erin stoppen en eruit halen, sorteren en tellen. Zo leert je kleuter de verschillende soorten muntjes herkennen.

Je hebt nu een mooi bedrag bespaard door geen spaarpot in de winkel te kopen. Een ideale eerste bijdrage om meteen in de – zelf geknutselde – spaarpot te stoppen!

2 | Samen winkeltje spelen

Spelenderwijs leert je kleuter het meest. Samen winkeltje spelen is dan ook een goede manier om hem bekend te laten raken met verschillende speelgoedmuntjes. Hij ontdekt dat er verschillende muntjes zijn. Dat hij meer muntjes nodig heeft om bananen te kopen dan voor een pak melk.

3 | Spelletje “muntjes verzamelen”

Een leuk spelidee: je kleuter kan speciale muntjes verzamelen als hij bijvoorbeeld zijn speelgoed heeft opgeruimd of goed heeft gegeten.
Met zijn verzameling muntjes kan hij een extra verhaaltje voor het slapengaan of een spelletje “kopen”. Of hij kan nog meer muntjes verzamelen voor een grotere activiteit. Zo leert hij de beginselen van sparen.

Het is en blijft natuurlijk een spelletje! Hij moet niet elke dag voor iets “betalen.”

Je kleuter hoeft dus nog niet veel te weten over geld, maar spelenderwijs kennismaken met geld kan geen kwaad. Voor zakgeld is een kleuter ook nog te jong. Zodra hij naar groep 3 gaat – en kan tellen – kan je hierover na gaan denken!

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

COPYRIGHT 2020 The Money mindset. ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top