Now Reading
Je studiekosten nog aftrekbaar tot 2022

Je studiekosten nog aftrekbaar tot 2022

Je studiekosten nog aftrekbaar tot 2022

Al een aantal jaar is de overheid bezig om een aantal zaken te veranderen in de vergoeding en belastingen van onderwijs. Eerder schreef ik al blog over de nieuwe plannen van het kabinet. De scholingsaftrek gaat verdwijnen en het zogenaamde nieuwe STAP-budget zou per 2021 worden ingevoerd. Het kabinet heeft onlangs aangegeven dat de invoering van het STAP-budget pas per 2022 plaats zal vinden. Hierdoor blijven je studiekosten nog aftrekbaar tot 2022.

Voordelen studiekosten aftrekbaar tot 2022

 • Meer keuze
  Zolang het een studie of opleiding voor een (toekomstig) beroep beseft, vallen deze uitgaven onder aftrekbare studiekosten (mits ze niet via studiefinanciering of werkgever vergoedt worden). Straks bestaat er een kans dat de cursus of opleiding die jij wilt volgen, niet in aanmerking komt voor het STAP-budget.
 • Groter bedrag
  Nu kan er nog maximaal €15.000 per jaar aan studiekosten en andere scholingsuitgaven in aftrek worden gebracht. Vanaf 2022 is het maximale STAP-budget €1000.

Voordelen STAP-budget vanaf 2022

 • Makkelijk aan te vragen
  Het STAP-budget kan namelijk eenvoudig digitaal worden aangevraagd. Zelf geen geld voor te schieten
 • De huidige regelgeving is een fiscale aftrekpost
  Je moet de kosten die je maakt voor scholing dus eerst zelf betalen. Pas bij je belastingteruggave van het volgende kalenderjaar ontvang je een deel ervan terug via de belastingteruggave. Met het STAP-budget is dat niet het geval. Na goedkeuring van jouw digitale aanvraag wordt het bedrag namelijk rechtstreeks uitbetaald aan de opleider.
 • Geen eigen bijdrage
  Ook geldt er nu een drempelbedrag (simpel gezegd: een eigen bijdrage) van €250. Dat betekent dat als je kosten voor scholing in 2019 €750 zijn, de eerste €250 voor eigen rekening zijn. De €500 die overblijft mag je vervolgens in aftrek brengen van je inkomen. Je betaald dus altijd sowieso minimaal 50% zelf. Bij het STAP-budget is niet niet het geval. In ieder geval wanneer je kiest voor een kwalificerende opleiding die niet duurder is dan het maximum van
  €1000. Dat is namelijk het maximale bedrag.

Kortom, het STAP-budget biedt vooral veel voordeel voor diegenen die graag scholing willen volgen, maar dit niet zelf kunnen financieren. Maakte je de afgelopen jaren veel gebruik van de fiscale scholingsaftrek – waarvan ik er zelf ook 1 ben – dan is het STAP-budget niet voordeliger. Heb je dus nog een behoorlijke dure cursus of opleiding op de planning staan? Vergoedt je werkgever deze niet of maar gedeeltelijk? En heb je nu de financiële middelen om daarin te investeren? Dan raad ik je zeker aan te starten voor 2022!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

COPYRIGHT 2020 The Money mindset. ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top