Now Reading
Mijn financiële weg van 2019

Mijn financiële weg van 2019

Financieel weg van 2019

Allereerst wil ik jullie allemaal een gezond, gelukkig, liefdevol en financieel vrijer 2020 wensen!

Nu het nieuwe jaar inmiddels alweer een paar dagen oud is, kan ik mooi terugkijken op mijn financiële weg van 2019. TheMoneyMindset bestaat pas sinds een paar maanden, dus een mooi lijstje met doelstellingen voor 2019 ontbreken. Toch wil ik in deze blog terugkijken op 2019. Hoe sta ik er nu financieel voor?

De spaarquote over 2019 was 53%

In 2019 hebben we iets meer dan de helft van al onze inkomsten gespaard. Als je mijn financiële maandoverzichten leest, zie je dat de maandelijkse spaarquote nogal schommelt. Van bijna 80% in juli, tot ruim 27% in oktober. Uiteindelijk is er een mooi gemiddelde uitgekomen. Vooral omdat er gedurende 2019 een aantal dure uitgaven zijn geweest. Hieronder lees je de top 3 van de grootste uitgaven.

De beleggingen zijn gegroeid met 407%

Huh, meer dan 400% groei? Dat moet een foutje zijn! Nou nee, maar ook ik was even verrast door dit getal toen ik mijn jaaroverzicht samenstelde. Echter is dit vrij eenvoudig te verklaren. Vanaf het begin van 2019 ben ik namelijk een veel groter maandelijks bedrag gaan beleggen. Combineer een relatief lage beginwaarde met een structureel hoge maandelijkse inleg en een waanzinnig rendement over 2019 – maar liefst 28,8%!! – en je begrijpt de groei van de beleggingsportefeuille.

De top 3 grootste uitgaven:

  1. Zonnepanelen
    Naast het sparen en beleggen, is er natuurlijk ook een hoop geld uitgegeven. Naast de standaard vaste lasten, zijn er ook grote (incidentele) uitschieters geweest. Met stipt op nummer 1 staan de ze zonnepanelen. Hoewel het zorgt voor lagere maandelijkse lasten, duurt het wel nog een tijd voordat we hier “winst” op gaan maken.

  2. Studiekosten
    Ondanks dat een groot gedeelte door de werkgever vergoed wordt, zijn de studiekosten goed voor een 2de plek. Toch is dit een bewuste keuze. Zorgen dat je kennis en vaardigheden up-to-date zijn en jezelf verder ontwikkelen vind ik ontzettend belangrijk. Daarnaast zie ik een deel van deze uitgaven weer terug bij de IB aangifte.

  3. Apparatuur
    Dit jaar hebben zijn er een aantal apparaten vervangen. Een nieuwe koelkast, inrichting voor de werkkamer en een nieuwe (natuurlijk tweedehandse) iMac. Enkel de koelkast stond niet in de planning, de rest was wel al ingecalculeerd.

Het totaal vermogen (exclusief woning) is gegroeid met 174%

Een resultaat waar ik ontzettend tevreden mee ben! Eind 2018 heb ik een naast een jaaroverzicht voor 2019, ook een meerjarenplan gemaakt. Ondanks dat het moeilijk is om (financieel) ver vooruit te plannen, is het erg prettig om te weten welke richting je op wilt gaan. Mijn doel voor het totale vermogen op 31-12-2019 heb ik gelukkig ruim gehaald. Met enkele grote uitgaven in 2019 had ik dit niet verwacht.

Kortom, ik kan niet anders dan ontzettend tevreden zijn met de financiële weg van 2019. Er is mooie vooruitgang geboekt!

Wat precies mijn doelstellingen zijn voor 2020, dat lees je morgen!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

COPYRIGHT 2020 The Money mindset. ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top