Now Reading
Vanaf 2020 komt er de leasefiets

Vanaf 2020 komt er de leasefiets

Vanaf 2020 komt er de leasefiets

Ben je van plan om vaker naar je werk te fietsen? Wil je iets aan je conditie gaan doen? Of ben je al een tijd aan het twijfelen over de aanschaf van een nieuwe (elektrische) fiets? Dan is er goed nieuws! Een nieuwe fiscale regeling maakt vanaf januari 2020 privégebruik van een leasefiets mogelijk. Er komt, net als voor het privégebruik van een auto van de zaak, een vastgestelde bijtelling. De bijtelling voor de leasefiets wordt 7%.

De kosten

Deze nieuwe regeling maakt het veel voordeliger om een bedrijfsfiets aan te schaffen. Als je werkgever het gehele leasebedrag op zich neemt, betaal je als werknemer enkel de belasting over de 7% bijtelling van de aanschafwaarde. Voor een standaard fiets van €600,- komt het op nog geen €1,35 per maand. Wil je liever een elektrische fiets met een prijskaartje van €2000, dan liggen de maandelijkste kosten rond de €5,-. Dit is voor jou als werknemer de meest voordelige optie. De werkgever heeft ook de mogelijkheid om een andere constructie te kiezen, waarbij hij bijvoorbeeld een gedeelte betaalt of de leasekosten verrekent met de kilometervergoeding. Na afloop van het leasecontract bestaat er de mogelijkheid om de fiets over te nemen voor een laag bedrag. Dit bedrag is een bepaald percentage van de aanschafwaarde.

Verdere aandachtspunten:

  • Geen kilometerregistratie privégebruik nodig (zoals in de huidige regeling voor fietsen van de zaak wel het geval is)
  • Er zit geen maximumbedrag aan de prijs van de fiets, alle soorten fietsen komen dus in aanmerking
  • De leasefiets kan naast het gebruik van de leaseauto of ov-kaart van de zaak worden gebruikt
  • Als werknemer wordt je geen eigenaar van de fiets
  • De kilometervergoeding vervalt

Ik vind het een goede ontwikkeling. Op meerdere vlakken kan het veel voordelen bieden. Zowel voor het milieu als de gezondheid van de werknemer is dit een positieve stimulans. Ook voor de fietsenbranche kan dit een grote stijging van de omzet gaan betekenen. Het bedrijf Pon – bekend van bijvoorbeeld Gazelle en Union – staat met zijn dochterbedrijf in ieder geval al te trappelen voor de jaarwisseling. Ik zou dus zeker bij je werkgever nagaan wat hun beleid zal zijn. Wellicht fiets je vanaf 2020 ontzettend voordelig met je leasefiets naar je werk!

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

COPYRIGHT 2020 The Money mindset. ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top