Now Reading
Wat is een bitcoin nou precies?

Wat is een bitcoin nou precies?

Wat is een bitcoin eigenlijk?

Wat is een bitcoin nou precies, een vraag die ik mijzelf een paar jaar geleden ook stelde. Om precies te zijn, in oktober 2017. Termen zoals cryptocurrency, bitcoin, makkelijk geld verdien, gigantische rendementen – vlogen je toen om de oren. In het nieuws werd er zelfs over gesproken, het was opeens een HOT item. Ik werd ook nieuwsgierig, wilde er meer over weten en ben me er in gaan verdiepen.

Wat is een bitcoin nou precies?

Er is geen fabriek die Bitcoins drukt – zoals wel het geval is bij “normaal geld” als de Euro of Dollar. Bitcoin, afgekort BTC, is echter een vorm van elektronisch geld. Daarnaast is het ook nog gedecentraliseerd, wat inhoudt dat er geen centrale organisatie is die het systeem kan controleren en bijsturen (door bijvoorbeeld geld bij te drukken.) Bezit jij BTC, dan kan je ze naar iedereen overmaken. Alle transacties worden vervolgens opgeslagen in een soort groot digitaal grootboek, genaamd blockchain. Daarnaast is er vastgelegd dat er van bijvoorbeeld BTC nooit meer dan 21 miljoen gecreëerd kunnen worden. BTC heeft een unieke manier van het verifiëren van transacties. Dit verificatieproces, dat geregeld wordt door vrijwilligers genaamd miners – zorgt er namelijk voor dat fraude vrijwel onmogelijk is. Miners stellen hun computer ter beschikking hiervoor, aangezien er veel rekenkracht voor nodig is.

Bitcoin als investering?

Als je jaren geleden wat Bitcoin had aangeschaft, was je inmiddels miljonair. Voor diegene is het – achteraf gezien – een mooie investering geweest. Alhoewel ik niet denk dat ze met deze reden als hoofddoel toen BTC kochten. Gezien de extreme votaliteit van cryptocurrency – er zijn er naast BTC inmiddels al honderden – lijkt het meer op speculeren. Kon je bijvoorbeeld eind 2010 voor nog geen €0,10 BTC kopen, eind 2017 bereikte de BTC koers zijn All Time High van €17.000. Nog geen jaar later, in 2018, zakte de waarde tot €2862. Zoals je ziet, zijn dit rendementen en verliezen die zeer grote extremen kennen. Wil je een mooi vermogen opbouwen voor later, dan zou ik voor andere investeringen kiezen dan zeer risicovolle zoals BTC en andere cryptocurrency .

Heb jij zelf wel eens cryptocurrency aangeschaft?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

COPYRIGHT 2020 The Money mindset. ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top